Bicarbonatul de sodiu – produsul de frumusețe din cămara ta! Beneficii și utilizări

Bicarbonatul de sodiu – produsul de frumusețe ascuns în cămara ta! Beneficii, contraindicații și utilizări

Dacă am observat ceva în ultimii ani este că trendurile în frumusețe sunt în continuă schimbare. Brandurile vor mereu să aducă produse noi pe piață care să îți atragă atenția și să te facă să cumperi mai mult. Totuși, te-ai gândit vreodată că ai deja un super produs de frumusețe fix în bucătăria ta? Mă refer la bicarbonatul de sodiu, element care este pomenit mai mult în gastronomie și curățenie, decât în sănătate și frumusețe. 

Totuși, folosit corect, acesta are multiple beneficii. Mi-ar plăcea mai întâi să îți vorbesc puțin despre ce este și de ce este bun bicarbonatul de sodiu. 

Iată ce vei putea citi în acest articol:

1. Ce este bicarbonatul de sodiu?

2. La ce e bun bicarbonatul de sodiu?

3.  Beneficiile bicarbonatului de sodiu pentru picioare

3.1 Bicarbonat de sodiu pentru picioare umflate

3.2 Bicarbonat de sodiu pentru călcâie crăpate

3.3 Bicarbonat de sodiu pentru picioare urât mirositoare

4.  Bicarbonatul de sodiu este foarte bun pentru păr: mit sau adevăr?

5. Bicarbonat de sodiu pentru ten – beneficii și contraindicații

5.1 Bicarbonat de sodiu pentru ten pătat

5.2 Bicarbonat de sodiu pentru riduri

5.3 Bicarbonat de sodiu pentru coșuri

6. Este bun bicarbonatul de sodiu pentru spălături intime?

1. Ce este bicarbonatul de sodiu? 

Bicarbonatul de sodiu este un tip de sare care se descompune în medii lichide, pentru a forma sodiu și bicarbonat. Din această reacție rezultă o soluție alcalină, ceea ce înseamnă că poate neutraliza acidul. Din acest motiv, bicarbonatul de sodiu este adesea utilizat pentru a trata condiții cauzate de o aciditate mărită, cum ar fi arsurile stomacale. 

2. La ce e bun bicarbonatul de sodiu? 

Această substanță foarte ieftină și care nu lipsește din aproape nicio casă, are foarte multe beneficii în multe domenii. De aceea, mulți îl consideră un produs minune și nu și-ar putea imagina viața fără el. În bucătărie, acesta este folosit ca un agent de creștere, dar este foarte eficient și în curățenie. Practic, poți curăța aproape orice suprafață cu el fiind un bun abraziv, înălbitor și neutralizand eficient mirosurile neplăcute. 

În frumusețe însă bicarbonatul de sodiu are efecte benefice asupra: 

 • Tenului
 • Zâmbetului
 • Părului
 • Picioarelor 

Iată cum îl poți folosi:

3.  Beneficiile bicarbonatului de sodiu pentru picioare

Multe probleme ale picioarelor pot fi ameliorate sau eliminate prin simpla utilizare a acestui ingredient. Mai jos găsești câteva idei: 

3.1 Bicarbonat de sodiu pentru picioare umflate

Bicarbonat de sodiu pentru picioare umflate

După o zi lungă de muncă, bicarbonatul de sodiu este cel care te poate ajuta să scapi de picioarele umflate. 

În cadă sau într-un lighean, pune suficientă apă pentru a-ți acoperi picioarele. Temperatura apei trebuie să fie mai degrabă rece decât caldă, întrucât dacă aceasta ar fi caldă, inflamația s-ar putea înrăutăți. 

Toarnă un pahar de bicarbonat în apa rece și amestecă bine. 

Stai cu picioarele în această soluție pentru 10 – 30 de minute sau până ce simți că inflamația a dispărut. 

3.2 Bicarbonat de sodiu pentru călcâie crăpate

Bicarbonatul de sodiu este un foarte bun exfoliant. Acesta poate îndepărta celulele moarte, având, în același timp, proprietăți antiinflamatorii. Cum îl poți folosi? 

Bicarbonat de sodiu pentru călcâie crăpate
 • Adaugă 3 linguri de bicarbonat de sodiu într-un vas cu apă călduță. Amestecă bine până când acesta se dizolvă. 
 • Stai cu picioarele în această soluție pentru 15 minute
 • După ce trece acest timp, exfoliaza picioarele cu o piatră ponce.
 • Clătește picioarele cu apă curată și șterge picioarele cu un prosop curat. 

3.3 Bicarbonat de sodiu pentru picioare urât mirositoare

Există chiar două utilizări ale acestui ingredient care te pot ajuta să scapi de supărătoarea problemă a picioarelor urât mirositoare. Iată ce poți face: 

Prima metodă: 

 • În suficientă apă călduță adaugă treptat bicarbonat de sodiu și amestecă până când obții o soluție tulbure. 
 • Adaugă puțină zeamă de lămâie pentru un miros plăcut. 
 • Stai cel puțin 15 minute în această apă. 

Bicarbonatul de sodiu este cunoscut pentru proprietățile sale antimicrobiene, astfel prevenind formarea compușilor urât mirositori care sunt asociați cu mirosul neplăcut al picioarelor. De asemenea, acesta distruge bacteriile de pe picioare, în timp ce va face și pielea moartă mai ușor de îndepărtat. 

A doua metodă: 

Folosește bicarbonatul de sodiu ca un odorizant pentru încălțăminte: în fiecare noapte, pune 2 linguri din acest praf în pantofii tăi, pe călcâie și pe zona degetelor. Substanța va absorbi umiditatea ceea ce va reduce șansele de dezvoltare a bacteriilor urât mirositoare. În plus, bicarbonatul de sodiu absoarbe mirosurile deja existente. 

A doua zi, scutură praful din pantofi. Nu spăla pantofii! Repetă acest proces de câteva ori pe săptămână. 

4.  Bicarbonatul de sodiu este foarte bun pentru păr: mit sau adevăr? 

bicarbonat de sodiu pentru par

În ultima vreme bicarbonatul de sodiu a fost din ce în ce mai asociat cu podoaba noastră capilară, mulți susținând că acesta are multiple beneficii și că poate înlocui șamponul clasic. Din fire, sunt destul de sceptică atunci când vine vorba de rezultate atât de revoluționare. Așa că am făcut unele cercetări și am aflat că bicarbonatul de sodiu poate fi bun pentru păr… dar nu mereu și nu pentru toată lumea. 


Apasă aici pentru a citi despre masca mea preferată pentru păr!

Internetul spune că poți folosi bicarbonat de sodiu pentru păr în loc de șampon. Podoaba capilară va fi extrem de curată, părul va rămâne strălucitor, nu se va îngrășa la fel de repede și va fi mai luminos. De fapt, adepții acestei metode promit că vei putea avea un păr curat pentru până la 3 săptămâni folosind doar apă, după acest tratament. 

Ce spun specialiștii: 

 • Există o diferență de pH: pH-ul scalpului este de 5.5, iar cel al părului de 3.67. Bicarbonatul de sodiu însă are un pH de 9 ceea ce ar putea face părul casant și uscat, dar poate provoca și iritarea scalpului. 
 • Există mai multe resurse științifice care prezintă dezavantajele folosirii acestei substanțe pentru păr. 

Cu toate acestea, metoda spălării părului cu bicarbonat de sodiu poate fi utilizată ca o soluție tip tratament ce se folosește rar. Ar trebui evitată de persoanele care:

 • Au păr uscat sau delicat
 • Au păr vopsit
 • Folosesc căldură pentru a se coafa
 • Au piele sensibilă. 

Nimeni însă nu are nimic împotriva produselor pentru păr cu bicarbonat de sodiu. În cosmetice acesta este un ingredient foarte eficient, multe persoane beneficiind mult de efectele sale. În comerț poți găsi șampon cu bicarbonat de sodiu, precum și mască de păr sau balsam cu același ingredient minune. 


Găsești aici un șampon cu bicarbonat foarte eficient


5. Bicarbonat de sodiu pentru ten – beneficii și contraindicații

Azi toată lumea caută remedii minune, iar internetul este plin de ele. Totuși, multe dintre ele nu sunt atât de minunate pe cât sunt prezentate. Da, bicarbonatul de sodiu poate avea efecte benefice pentru ten, dar nu pentru toate tipurile de ten și nu folosit frecvent. 

5.1 Bicarbonat de sodiu pentru ten pătat

Multe persoane susțin că bicarbonatul de sodiu poate fi utilizat pentru a lupta împotriva petelor de pe pielea tenului. Probabil că acestea au tras această concluzie deoarece această substanță are proprietăți de înălbire. 

Rețeta este simplă. Ar trebui să folosești o parte de bicarbonat la o parte de apă. Pasta obținută o vei folosi ca un exfoliant. Pe moment poți vedea îmbunătățiri, dar această soluție nu trebuie folosită pentru mult timp. Altfel pielea își va pierde echilibrul și te vei confrunta cu alte probleme. 

5.2 Bicarbonat de sodiu pentru riduri

bicarbonat pentru riduri

Un alt trend de pe internet susține că poți folosi un amestec de ulei de cocos și bicarbonat de sodiu pentru a ameliora aspectul ridurilor. Ce spun medicii însă?

Un expert de la un institut de dermatologie din New York afirma că „această formulă poate ameliora, într-adevăr, aspectul ridurilor. Bicarbonatul este un exfoliant blând și eficient care îndepărtează pielea moartă și îi permite uleiului de cocos să pătrundă în profunzime. Uleiul de cocos hidratează pielea, reducând aspectul liniilor fine. 

Totuși, acest amestec nu ar trebui folosit prea des, în niciun caz zilnic, deoarece bicarbonatul de sodiu poate irita și usuca tenul. Experții recomandă utilizarea lui maxim o dată sau de două ori pe săptămână, dacă ai un ten gras. 

5.3 Bicarbonat de sodiu pentru coșuri

bicarbonat-de-sodiu-pentru-cosuri

Utilizarea acestei substanțe pentru tratarea acneei este, de asemenea, un subiect controversat. Majoritatea persoanelor care încearcă un tratament cu bicarbonat de sodiu remarcă efecte pozitive, cel puțin în primă fază. Totuși dermatologii nu recomandă astfel de „leacuri băbești” deoarece, pe termen lung sau dacă nu sunt utilizate corect, pot provoca mai mult rău pielii decât bine. 

Bicarbonatul de sodiu poate fi utilizat pentru coșuri, însă doar cu mare grijă și moderație. Iată câteva idei mai jos: 

 • Mască de față cu zaț de cafea și bicarbonat – are rolul de a exfolia pielea și de a o curăța în profunzime. Atenție însă, exfolianții duri nu ar trebui folosiți pe pielea iritată sau inflamată, deci nu direct pe coșuri. Masca poate fi utilizată ca soluție preventivă și rar. 
 • Gel de curățare – poți adăuga maxim 2 lingurițe de bicarbonat în gelul tău de curățare. Apoi vei folosi produsul așa cum o faci în mod normal. Totuși, utilizarea zilnică nu este recomandată. 
 • Tratament local – amestecă bicarbonat cu apă, până obții o pastă. Aplic-o apoi direct pe zona afectată și las-o să acționeze pentru 20 de minute. Spală bine apoi fața și aplică imediat o cremă hidratantă. 

După orice tratament facial cu bicarbonat de sodiu este obligatorie utilizarea unei creme hidratante, pentru a evita efectele negative ale acestui tratament. 


Iată ce m-a ajutat pe mine să îmi rezolv problemele cu tenul


6. Este bun bicarbonatul de sodiu pentru spălături intime? 

Da. Nivelul pH-ului zonei intime este între 3.5 și 4.5, ceea ce înseamnă că această parte a corpului este ușor acidă natural. Când au loc dezechilibre, pot apărea infecții, miros neplăcut, mâncărimi și durere. Alcalinitatea bicarbonatului de sodiu poate regla nivelul pH-ului, eliminând aceste probleme. 

Deși există multe metode de utilizare a acestui praf pentru spălături intime acasă, cel mai bine este să cauți un gel intim cu bicarbonat. O astfel de soluție dezvoltată de profesioniști este mult mai sigură și o vei putea folosi fără frică. 


Găsești aici o formulă sigură de gel intim cu bicarbonat

Sper că aceste informații te-au ajutat să găsești cele mai bune utilizări bicarbonatului de sodiu. Tu cum îl folosești pentru frumusețe?

You may also like

2 comentarii

 1. Prezinti niste idei interesante in acest articol, nu stiam ca bicarbonatul de sodiu are atatea intrebuintari in ceea ce priveste ingrijirea tenului, dar sunt informatii utile demne de luat in serios. Multumesc pentru idei!

Lasă un răspuns