Pompa submersibila apa murdara: caracteristici si clasificare

Multi proprietari de case de la sol sau de terenuri agricole stiu ca managementul apei murdare nu este un proces simplu fara utilizarea dispozitivelor speciale cum ar fi pompa submersibila de apa murdara. Scopul principal al acestor dispozitive este de a usca rezervoarele de stocare si de a indeparta surplusul de apa acumulat in timpul inundatiilor. Pompa submersibila apa murdara se mai foloseste si in cazuri de urgenta cum ar fi golirea de apa a subsolurilor si a beciurilor inundate. Noile modele de pompe submersibile au capacitatea de a solutiona si alte probleme cum ar fi: curatarea sahtei unui put de depozitele de namol si nisip, pomparea apei „inflorite” din iazuri, amenajarea sistemurilor de drenaj etc.

Spre deosebire de un dispozitiv de foraj, pompa submersibila apa murdara are capacitatea de a pompa chiar si particule solide cum ar fi fibre sau pietricele, si asta datorita constructiei sale ingenioase. Dispozitivul este facut dintr-o carcasa metalica sau din plastic, in interiorul caruia este amplasat motorul si unitatea de pompare. Cand motorul este pornit, in interiorul carcasei se creeaza un vid. Sub influenta presiunii scazute, fluidul este aspirat in camera de trecere, se deplaseaza la furtunul de evacuare si cu o putere mare este impins in exterior.

In functie de capacitatea de a crea un vid in interior, pompa submersibila apa murdara poate fi de mai multe feluri:

  1. Centrifugala, care functioneaza datorita faptului ca sub actiunea rotatiei lamelor rotilor si a partii de lucru, lichidul este tras in carcasa. Sub presiunea fortei centrifuge, apa este presata pe perete si apoi este impinsa prin gaurile de iesire.
  2. Vibratorie, bazata pe impactul campului electromagnetic generat de bobina. Nucleul de metal echipat cu o membrana flexibila, intrand in bobina, creeaza o presiune joasa sub actiunea careia fluidul este aspirat in camera hidraulica. Cand diafragma curbata revine in pozitia initiala, presiunea din interiorul camerei creste si apa este impinsa in priza.
  3. Vortex, care functioneaza datorita rotirii unui disc metalic cu lame, denumit roata vortex. Sub actiunea acestuia, apa se roteste in spirala in vartej, creand o presiune puternica la iesire.

Pentru pomparea lichidelor murdare la nivel de gospodarie, proprietarii de loturi si de case, aleg in principal pompa submersibila apa murdara vibratorie sau de tip centrifugal. In functie de metoda de admisie a apei si de amplasarea carcasei unitatii fata de rezervor, pompele pentru apa murdara de gradina se impart in 2 tipuri: pompe de suprafata si submersibile. Carcasa pompelor de suprafata poate fi din metal sau din plastic. Pompele cu carcasa din plastic lucreaza fara zgomot si sunt accesibila ca pret, dar acestea nu sunt prea rezistente la lovituri si se pot deteriora usor. Pompa cu carcasa din metal, desi este galagioasa in timpul pomparii apei,str este mai rezistenta, nu se teme de lovituri sau socuri si are un termen mai lung de exploatare. Pentru a reduce nivelul zgomotului, aceasta se aseaza pe o platforma speciala echipata cu un covoras din cauciuc. Daca dispozitivul este instalat in gropi neetanse, se recomanda umplerea bazei cu un substrat de moloz sau pietris. Acest material va reduce vibratiile carcasei si va absorbi in acelas timp excesul de umiditate.

Pompele submersibile pentru apa murdara se caracterizeaza prin faptul, ca apa este apirata direct prin pompa, fara a folosi furtunuri. Dispozitivul este scufundat complet in apa si se coboara pana la fundul admisiei de apa. Avantajul e ca acestea nu sunt galagioase in timpul pomparii, prioritate avand pompele cu comutator. Pompele submersibile pentru apa murdara sunt rezistente la temperaturi extreme. Aceste dispozitivele puternice trifazate sunt capabile sa pompeze apa poluata cu diametrul particulelor pana la 50 mm, datorita faptului ca sunt echipate cu filtre cu ochiuri si camere largi. Astfel, apa murdara sau poluata este pompata lejer impreuna cu gunoaie, fara sa produca riscul blocarii sistemului de pompare.

You may also like

Lasă un răspuns