Am ieșit cu Craig în dumbravă

Înainte să îmi lăsați comentarii panicate, nu e cazul să vă alarmați. Craig nu e cine pare la prima vedere. Încă sunt femeie măritată și fericită. În realitate, Craig este… păi… nu este foarte real. Asta deoarece este personajul principal din cel mai nou serial animat de pe Cartoon Network „Craig și dumbrava” adică ”Craig and the Creek” așa cum este în engleză.

Ok, deci Craig este un personaj de desene animate. Întrebarea firească este, ce m-a apucat pe mine, care nu am copii să mă uit și să vă scriu pe blog (într-o manieră atât de controversată) despre desene animate? Ei bine, Craig a fost pe la noi pe acasă și ne-a învățat câteva lecții care i-ar prinde bine oricărui părinte care nu știe cum să își scoată copiii din telefoane și să îi reconecteze cu natura. Uite cum m-a ajutat Craig și prietenii săi să redescopăr copilul din mine și natura care mă înconjoară

Cum m-a învățat Craig să am grijă de natură?

Lecția numărul 1 – Fă-ți timp pentru naturăCând a venit la noi Craig a fost foarte mirat să ne vadă atât de absorbiți de muncă, telefon, tabletă, și așa mai departe. A fost surprins să vadă că avem mai multe flori postate pe peretele de Facebook și pinuite pe Pinterest decât în grădina noastră, și că deși distribuim poze cu buchete de flori și cu mesaje drăguțe, nu ne facem timp să adunăm un buchet de flori de câmp, să scriem ceva drăguț pe o bucată de hârtie și să le oferim cuiva drag.

El mi-a spus că, în fiecare zi în care vine de la școală, „dezactivează” tot ce are legătură cu școala (mai puțin temele), aruncă ghiozdanul și își ia „hainele de dumbravă”, care nu sunt ele cele mai grozave, dar îi permit să exploreze. Și, deși are un telefon, preferă să exploreze natura decât pereții

Ce am învățat eu de aici și ce ar trebui să învețe părinții care au copii? Nu poți învăța să ai grijă de natură dacă nu îți faci timp pentru ea. Așa că mi-am activat copilul din mine și mi-am făcut două codițe. M-am îmbrăcat corespunzător, am lăsat telefonul/tableta/laptop-ul în pace și am plecat la plimbare cu Craig.

Tu poți face același lucru, doar că împreună cu copilul tău. Doar e vacanța de vară, nu ai vrea ca cel mic să își piardă toată ziua pe jocurile de pe telefon. Scoate-l de acolo! Renunță la orele suplimentare la muncă, nu mai sta atât de mult pe rețelele de socializare, amână hobby-urile în care nu îți poți implica copilul, ia-l de mână și porniți în „dumbrava” voastră, oricare ar fi asta. Important e să vă găsiți un colț de natură și un colțișor de timp pentru ea.

Lecția nr. 2 – Nu poți avea grijă de ceva ce nu cunoști

Craig m-a întrebat: știi ce fel de păsări zboară zilnic deasupra curții tale? Oare care din plantele de lângă grădina ta sunt bune pentru ceai? Știi cum poate ieși o floare atât de colorată dintr-un pământ atât de negru?

Bineînțeles că nu am știut ce să îi răspund, și atunci mi-am dat seama: nu pot avea grijă de „dumbrava” mea dacă nu o cunosc suficient de bine. Craig împreună cu prietenii săi citesc foarte mult. De fapt, au un loc secret care este plin cu cărțile lor preferate, și sunt sigură că una din ele este despre natură și cum să aibă grijă de ea.

Așadar, ca să am grijă de natură trebuie să o cunosc. Nu e musai să încep să citesc cărți, multe dintre informații sunt pe internet. Trebuie să fiu dispusă să le caut și să le învăț. La fel trebuie să faci tu cu copilul tău. Când ieșiți împreună în natură sau îl lași să se joace afară, dă-i o misiune, fixați un obiectiv. Ia o lupă cu tine și uitați-vă de aproape la frunze. Întreabă-l pe cel mic: De ce sunt atât de multe tipuri de frunze? De ce nu cad chiar dacă bate vântul? Câte tipuri diferite de frunze poți să găsești? Dacă un copac nu are frunze ce înseamnă asta? Ce se întâmplă când o plantă este ofilită și cum o putem ajuta?

Fă experimente cu copilul tău. Roagă-l să planteze și să îngrijească o plantă. Într-o zi ieșiți doar cu scopul de a depista cât mai multe insecte, păsări, animale diferite. De ce trăiesc acestea acolo? Cu ce se hrănesc? Cum le-ar afecta dacă am tăia copacii din zonă, sau dacă am murdării apa pe care o beau? Ce putem face pentru a le ajuta?

Lecția 3: Distracția începe atunci când faci ceva cu mâinile tale

Craig mi-a arătat sceptrul lui. Mi-a spus că acesta este special deoarece a fost făurit dintr-o bucată de lemn tăiată atunci când a rămas blocat cu capul între barele de la scara bunicului său. Acesta i-a construit un sceptru sau o sabie. L-am întrebat și ce puteri are?

Craig s-a uitat la mine și mi-a răspuns aproape revoltat: ”Ce puteri să aibă? E doar o bucată de lemn în formă de sceptru”. Mi-a plăcut enorm răspunsul acesta. Adevărul e că Craig nu presupune că sceptrul lui are puteri supranaturale. El știe că dacă vrei să obții ceva, trebuie să o faci cu propriile mâini, iar sceptrul îi este de ajutor doar atunci când are nevoie să apuce lucruri, să împingă lucruri, practic este o extensie a mâinilor sale.

Nu mă înțelegeți greșit. Craig are o imaginație debordantă, dar când vine vorba despre natură, nu are legătură cu supranaturalul. Împreună cu prietenii săi, Craig nu lasă nimic la voia întâmplării. Mi-a povestit cum odată, a găsit niște cărămizi lăsate aiurea. Împreună cu prietenii, le-au luat și le-au dus într-un loc în care nu deranja pe nimeni.

În „dumbrava” mea, am găsit niște gunoaie împrăștiate pe jos. Așa că am trecut imediat la treabă. De asemenea, am mers să îngrijim puțin grădina, curățând-o de frunzele care s-au obrăznicit.

Învață și tu cu Craig cum să ai grijă de natură! Dă click pe imaginile de mai jos și descoperă o lecție:

Înainte de a pleca de la mine, Craig mi-a spus să vă transmit un mesaj. Veți putea să învățați cu el urmărind aventurile lui în natură pe Cartoon Network. În fiecare zi, de luni până vineri de la 12:45, copiii au voie să stea puțin la TV pentru a urmării „Craig și dumbrava”. Serialul a avut premiera în 8 iulie, deci îl puteți urmării fără grijă, chiar împreună cu copiii. Mai multe despre desen găsiți aici: https://www.cartoonnetwork.ro/show/craig-si-dumbrava .

Tu cum ai grijă de natură? Lasă-mi povestea ta în comentarii!

You may also like

2 comentarii

Lasă un răspuns