O frază mai puternică decât: Copiii din Africa nu au ce mânca

Îmi amintesc destul de des momentele din copilărie când nu reușeam să mănânc tot din farfurie. Dintr-un motiv sau altul, adulții nu voiau să înțeleagă faptul că eu știu câtă mâncare pot duce, ca dacă nu îmi e foame nu sunt obligată să mănânc și că e ok să am gusturi și preferințe proprii. Atunci auzeam din nou și din nou aceleași fraze:

  • Să văd floarea pe fundul blidului!
  • Mănâncă tot să crești mare! (nu e ironic cum te învață să mănânci mult și tot, și atunci când ești mare și faci asta, chiar te faci mare, adică te îngrași? Dintr-odată e vina ta, nu a lor că te-au obișnuit prost).
  • Copiii din Africa nu au ce mânca!

Asta ultima îmi plăcea în mod deosebit. Asta pentru că, deși empatizam cu situația lor, mă gândeam de ce trebuie să mănânc eu tot, doar pentru că ei nu au ce să mănânce. La urma urmei, nu e vina mea, deci de ce eram pedepsită în halul asta. În plus, cu ce îi ajutam dacă mâncam tot din farfurie? Dacă ar fi fost după mine, mi-aș fi donat cu mare drag și entuziasm porția la un copil din Africa, doar să nu o mai mănânc eu.

Avem o Africa și în România

Crezi sau nu, avem o Africa și în România. Dacă vrei să faci o excursie pentru a vedea cum trăiesc oamenii din Africa Română, îi găsești ușor, chiar în orașul tău, pe lângă tomberoane, în boscheți, printre blocuri aproape dărâmate sau într-un loc mai puțin deprimant: la centrele de adăpost pentru persoanele fără casă.

Pentru mulți oameni ai străzii, situația lor este comparabilă cu cea a copiilor din Africa. Cam cât de mulți sunt? Internetul nu știe prea bine, dar în 2009, acum 10 ani, erau cam 15 000. Putem trage concluzia că situația nu s-a îmbunătățit și numărul lor continuă doar să crească.

Spre exemplu, la Adăpostul de noapte din Satu Mare, ajung zilnic între 50 și 100 de persoane pentru a primi adăpost și hrană. Am menționat această locație deoarece este cel mai aproape de mine, eu locuind în Maramureș, dar situația este asemănătoare și în alte orașe din țară.

Partea bună este că pe acești locuitori ai „Africii din România” îi putem ajuta mult mai concret decât am fi vrut să ii ajutăm pe copiii din Africa atunci când am fost mici. Cum anume?

Spală toate vasele din chiuvetă! Unii oameni din România nu au nici ce mânca, nici ce spăla

În lunile aprilie, mai și iunie, după ce ai mâncat tot din farfurie, spală tot cu Fairy! De ce tocmai Fairy? Pentru că ei au încheiat o colaborare cu Asociația „O masă caldă” și cu magazinele Profi din toată țara. De asemenea, Fundația „Emanuel”, va oferi mese calde copiilor din Centrul de Plasament „Universul Copiilor”, Rădăuți, tot in cadrul acestui proiect.

Între 01.04.2019 și 30.06.2019 cumpără orice produs Fairy din magazinele Profi din toată țara, și faci automat o donație spre Asociația „O masă caldă”. Aceasta le va oferi mese calde persoanelor de la Adăpostul de noapte din Satu Mare. Fairy își propune să ofere 1,500 de mese calde, asigurând hrana acestor persoane pentru 4 luni, iar tu poți contribui la cel puțin una din ele.

Nu este mereu atât de ușor să dam o mână de ajutor ca acum, de aceea, zic că este momentul să profităm de ocazie pentru a ajuta fără să judecăm. Eu mă duc la spălat de vase, pe voi vă trimit la cumpărături. Pupici!

You may also like

2 comentarii

Lasă un răspuns