Despre desene cu Luiza și ProfiArt

Nu cred că v-am povestit vreodată mai multe despre Luiza, sora mea talentată. Țin să povestesc acum pentru că sunt foarte mândră de persoana care a ajuns și de câte am de învățat de la ea. Luiza va face 17 ani în mai, 17 ani în care mușchii ei micuți nu i-au permis niciodată să pășească sau să guste viața ca un om normal. Asta nu a oprit-o însă să devină cea mai bună versiune a sa. Luiza a înțeles treptat că dacă muncește destul, își poate rafina talentul și poate ajunge să realizeze și să obțină lucruri la care nu ar fi sperat altă dată.

Luiza nu a fost învățată de cineva să deseneze. S-a învățat singură, și poate să să vă vorbească în continuare ca un profesionist pentru că s-a concentrat pe pasiunea ei și a vrut să devină mai bună, deși aproape nimeni nu ar fi crezut că e posibil.

Vă îndemn să citiți în continuare articolul, chiar dacă nu sunteți interesați de artă dintr-un singur motiv. Acum câțiva ani, mă chinuiam să o conving pe Luiza că facă o compunere. Îi tot explicam că trebuie să aibă introducere, cuprins, și încheiere. Nu o puteam convinge să lege trei cuvinte pe hârtie.

Azi citesc cu mare încântare ceea ce a fost în stare să scrie, corect gramatical, coerent și poate mai bine decât o fac eu. Să vă spun și un secret. I-a luat mai mult să scrie articolul. Asta și pentru că l-a scris mai întâi în engleză (limbă pe care a învățat-o singură), iar apoi l-a tradus. Îi este mai ușor să gândească în engleză.

Sora mea e una la un milion, poate chiar mai rară și de asta o iubesc chiar mai mult.

Bună tuturor! I am back. În primul rând, vreau să îmi cer sincer scuze pentru absența mea de pe acest blog. Însă acum am revenit și sunt gata să vă vorbesc despre ultima mea comandă de pe magazinul online ProfiArt. Vreau să le mulțumesc, ca întotdeauna pentru dărnicia lor imensă căci fără ajutorul lor nu aș fi avut posibilitatea să vă vorbesc despre aceste produse.

Primul în listă este blocul de schițe de 120gmp de la Hahnemuhle. (14,10 lei)

La început nu eram prea încântată de acest bloc de schițe. Mi se părea că hârtia e cam subțire pentru nevoile mele. Deoarece atunci când l-am primit lucram mult cu acuarele. Nu prea știam dacă aveam să îl folosesc prea des. Însă cu timpul am învățat ce materiale sunt potrivite cu hârtia, și am realizat de ce e de calitate.

Ce îmi place cel mai mult la acest bloc de schițe este cât de ușor poți desena ceva și să înlocuiești foaia pentru a începe un nou desen. Mi se pare foarte util cum hârtia se dezlipește foarte ușor din moment ce lipiciul cu care sunt prinse foile nu este foarte puternic.

Din cauză că hârtia are un gramaj mic, nu am încercat și nici nu am vrut să folosesc acuarele. De obicei, cu apă folosesc o hârtie care să aibă minim 190 gmp (grame pe metru pătrat). Nu mi s-a părut că ar rezista prea mult dacă aveam de gând să lucrez cu apă, așa că am folosit doar materiale uscate. Cum ar fi creioanele colorate. Oricum am deja hârtie special făcută pentru acuarele. Și acum mai făceam în sfârșit și altceva în afară de desene în acuarelă.

După părerea mea creioanele colorate arată bine pe hârtie. Hârtia are textura fină așa că pot obține straturi uniforme. Totuși, din cauză că hârtia nu este foarte groasă cred că ar fi mai potrivită pentru schițe sau desene simple decât pentru un desen foarte complex care necesită multe straturi de creion.

Am mai observat că unele linere cu tuș se comportă ciudat și se extind pe foaie. Fiecare tip de hârtie se comportă diferit cu linerele, și fiecare liner se comportă diferit cu hârtia. Deci zic să testați voi singuri mai multe linere și alte materiale înainte de a face un desen ca să evitați un dezastru.

Sincer mi se pare un bloc bun, nu e prea scump, e de calitate și în general cei de la Hahnemuhle fac hârtie foarte bună. Am avut un caiet de la ei mai de mult și mi-a plăcut super mult.

Set 6 creioane Derwent Coloursoft Skintones (40 lei)

Mai de mult v-am mai vorbit despre creioanele din gama Coloursoft, și v-am spus că mi-ar placea să îmi iau mai multe. De aceea am ales setul de tonuri de piele ca să văd cât de bune sunt acestea.

Setul conține 6 creioane (Cream, Blush Pink, Pink, Ochre, Dark Terracotta și Brown Earth.) Și o ascuțitoare, care nu mi s-a părut atât de bună deoarece lama nu era înșurubată bine și nu se ascuțeau creioanele. Așa că am folosit o altă ascuțitoare pe care o aveam la îndemână. Creioanele și ascuțitoarea sunt puse într-o cutie de aluminiu pe care o poți lua cu tine atunci când mergi undeva. Însă cutia se deschide foarte ușor si s-ar putea să se împrăștie creioanele în geantă fără să vrei.

Am avut nevoie de tonuri de piele pentru că mereu foloseam creionul ăla care era inclus în aproape orice set de creioane pe care l-am văzut vreodată. Știți voi creionul ăla de culoarea pielii care se vede super greu pe hârtie și trebuie să apeși extrem de tare ca să se vadă vreo urmă. Era un coșmar, și cred că orice artist e de acord cu mine atunci când spun că e mai nefolositor decât creionul alb.

Și dacă nu îl foloseam pe acela, foloseam creionul portocaliu și de data asta, aveam grijă să nu apăs prea tare. Însă nu îmi placea cum arată deloc. Niciodată nu reușeam să obțin straturi uniforme. (Dar sincer cred că era mai degrabă vina mea :)) ) Și oricum, cine are pielea portocalie? Pe lângă asta, îmi era super greu să colorez persoane negre. Dacă foloseam maro aveam impresia că arăta super ciudat și murdar. După, o prietenă mi-a spus că ea folosește galben și roșu pentru pielea închisă la culoare. Așa că am incercat și asta. Nici așa nu mi-a plăcut cum arată. Și mi-am zis „Ok, gata. Când reușesc îmi iau tonuri de piele.”

În comparație cu experiența pe care o aveam cu acele creioane, acestea îmi plac mult mai mult. Mi se pare că pielea arată mult mai realist și că personajele pe care le colorez au mai multă viață. Creioanele sunt pigmentate, se blend-uiesc foarte ușor și pot face straturi uniforme.

Totuși, mi se pare că acest set este mai degrabă făcut pentru persoanele care au un stil simplu de desen sau pentru persoanele care colorează în cărți de colorat. Cred că dacă ai vrea să faci un desen și mai realist, ar trebui să folosești și mai multe creioane pe lângă acest set. Nu cred că acestea ar fi de ajuns.

Mi se mai pare că setul ăsta este puțin cam scump pentru 6 creioane. Anul trecut am cumpărat un set de 6 creioane tot din gama Coloursoft și a costat 29 de lei. Presupun că acesta este mai scump deoarece este într-o cutie de aluminiu și are și o ascuțitoare inclusă. Celălalt era ambalat mult mai simplu. Dacă vreți să salvați câțiva bănuți, cumpărați aceleași creioane la bucată.

E super ok setul. Mai ales că eu căutam de foarte multă vreme tonuri de piele. Încă le folosesc și îmi place că pot sa le ascut în așa fel încât să obțin un vârf ascuțit fără să rup mina, deoarece sunt foarte rezistente.

Mine Staedtler Mars Micro Color (roșu, 10 lei)

Probabil că ați mai văzut desene sau schițe făcute cu mină colorată, de obicei în roșu sau albastru. Însă v-ați gândit cu ce fel de creioane au fost ele făcute?

Majoritatea timpului schițele colorate sunt facute cu creioane colorate care se șterg. Nu sunt foarte noi, însă în Romania se găsesc mai greu decât în alte țări. Cel mai des artiștii folosesc creioane colorate care se șterg de la Prismacolor sau de la Pilot. Noi nu avem Prismacolor în Romania. Pilot avem, dar nu avem minele colorate de la ei. Cel puțin nu am găsit nicăieri. Așa că am tot căutat până am găsit minele de la Staedtler.

Motivul pentru care creioanele colorate sunt folosite des pentru schițe este pentru că arată foarte bine atunci când dai peste cu acuarelă, creioane colorate, markere, etc. Nu mai e nevoie să trasezi schița cu un liner cu tuș și desenul va avea un aspect mult mai delicat. Uneori liniile trasate cu negru pot arăta prea dure și pot strica un desen. De asemenea, dacă ai colora direct pe o schiță făcută cu mină de grafit, cel mai probabil culorile vor arăta murdare.

Prima oară am aflat de setul de 12 creioane colorate care se șterg tot de la Staedtler acum doi ani. Și am fost în culmea fericirii deoarece nu găseam astfel de creioane absolut nicăieri. Le-am luat, și mi-au plăcut mult. Până când am realizat că trebuie ascuțite de multe ori, și eu nu pot să ascut creioane fără ajutorul cuiva.

După un an am aflat că Staedtler are și mine colorate pentru creioanele mecanice, așa că am vrut să le încerc neapărat. Minele colorate au și creioane mecanice care se potrivesc, însă eu am folosit un creion pe care îl aveam deja de mai multă vreme. Recipientul care conține minele este foarte micuț, Deci să aveți mare grijă pe unde îl puneți căci se poate rătăci ușor.


Ce am mai observat la minele acestea este că sunt.. elastice, flexibile. Mi s-a părut un detaliu foarte interesant. Am mai observat de asemenea nu după mult timp că mina se rupe foarte ușor. Așa că a trebuit să am mai multă grijă să nu apăs prea tare atunci când schițez. Ceea ce oricum a trebuit să fac ca să pot sterge bine greșelile făcute. A fost frustrant totuși deoarece atunci când apăsăm puțin mai tare (fără să îmi dau seama) se rupea foarte brusc.

Am aflat și că atunci când dau cu apă peste liniile trasate ele dispar aproape de tot, și lasă o culoare foarte subtilă. Și cred că arată foarte bine atunci când vrei să adaugi un detaliu subtil și simplu la o schiță.

Îmi plac mult minele. Sincer abia mai schițez vreodată în negru de când le folosesc. Le recomand cu cel mai mare drag.

Îmi cer din nou scuze pentru că nu am mai postat în fiecare lună. Am fost complet lipsită de motivație și nici măcar eu nu mai știu de ce.

Ne vedem data viitoare. Pupici!

You may also like

Un comentariu

  1. Cred ca suntem toti de parere ca Luiza este o adevarata artista. O scriitoare priceputa si o desenatoare si mai priceputa. Great job! Articolul redactat merita un mare share. (si un like daca s-ar putea :)) )

Lasă un răspuns