Îți hrănești greșit animalul de companie!


Atunci când trăiești la țară și iubești animalele ai și multe animale de companie, pe lângă cele de fermă. Dacă am observat ceva în toți anii în care am avut cel puțin 2 câini și cel puțin 7 pisici (acum am mai multe), este acela că spre deosebire de animalele de fermă, aceștia erau mai sensibili la hrană. Motivul este simplu. Știam mai multe despre alimentația văcuțelor, a găinilor sau a iepurilor și respectam acele reguli cu strictețe. În schimb, câinii și pisicile mele erau hrănite haotic. Iată care au fost greșelile pe care le făceam, și pe care ar trebui să le eviți și tu.

 

Free-feeding

Sau faptul de a le pune la dispoziție mâncare 24/7. Este mai comod să le pui în bol mâncare și să îi lași să mănânce cât și când vor. Însă, chiar dacă este mai comod pentru noi, nu este deloc sănătos pentru ele. Câinii pot dezvolta obezitate foarte rapid, iar pisicile vor mânca prea mult ceea ce va duce la indigestie sau obezitate. În realitate, pisicuțele nu au nevoie de multă mâncare. Felinele au capacitatea de a rezista cu puțină hrană perfect sănătoase, întrucât sunt prădători.

Soluția este aceea de a stabili un orar de hrană și de a măsura cantitatea de hrană pe care le-o oferi. Dacă vrei să înveți pisica să folosească litiera, este mult mai probabil să reușești dacă o hrănești odată la 5-6 ore și îi urmărești procesul digestiv.

 

Dai oase la câini

De când eram mică eram fascinată de capacitatea câinilor de a mânca fără probleme oase (și eram și mai șocată de capacitatea mamei mele de a face același lucru… oarecum :)) ). Adevărul este însă că, deși mănâncă oasele, acest obicei nu este nicidecum „fără probleme”. Îmi amintesc și acum câte probleme a avut Linda, câinele nostru ciobănesc după ce a mâncat pentru primele dăți oase de găină. Acestea i-au rănit intestinele și a trebuit ajutor din partea veterinarului pentru a se face bine.

Cel mai bine este să cumperi hrană pentru câini adaptată vârstei și taliei sale. De asemenea, ar trebui să acorzi atenție rasei câinelui tău. Unele rase sunt mai sensibile la anumite tipuri de hrană ca altele.

 

Hrănești pisicile cu lapte

Toată viața am crezut că pisicile adoră laptele și că este hrana lor de bază. Dacă ma gândeam la hrană și la pisici, mă gândeam la lapte. De fapt, cred că cu asta îl hrăneau și pe Tom în desene. Ei bine, se pare că laptele nu este foarte sănătos pentru pisicuțe. Unele dezvoltă intoleranță la lactoză, ceea ce poate duce la indigestie sau diaree.

În loc de asta hrana uscată pentru pisici cu cea umedă, într-o dietă echilibrată. Dacă ești vegetarian, nu uita că pisica nu este. Pisicile sunt obligatoriu carnivore, și deși pot mânca câteva legume, au nevoie de carne pentru o dietă sănătoasă.

 

Acestea sunt doar câteva greșeli frecvente în alimentația animalelor de companie. Dacă le faci și tu, sau ai descoperit alte greșeli de care stăpânii de animale de companie ar trebui să știe, aștept să îmi spui în comentarii.

You may also like

Un comentariu

Lasă un răspuns