Învață să descifrezi limbajul trupului

Spunem cu ajutorul corpului ceea ce nu putem spune prin cuvinte.
(Christiane Oliver)

De câte ori ți s-a întâmplat că vrei să spui ceva, să vorbești, să strigi poate, să zâmbești sau chiar să râzi în hohote, dar ai renunțat? De multe ori, nu-i așa?

Ei bine, chiar dacă nu ai reușit să-ți exprimi emoțiile verbal, să știi că le-ai exprimat corporal, prin intermediul gesturilor și al grimaselor. Nu întotdeauna, însă, acestea sunt remarcate de către interlocutor.

Există multe nuanțe și sunt foarte multe de discutat la capitolul “gesturi”, ori până și cea mai mică mișcare a corpului vorbește despre ceva.”, scrie psihologul Valentina Ciobanu pentru lifeinfo.ro

În acest articol, psihologul a ales să trateze pozițiile corpului.

“De departe, voi atinge doar câteva dintre pozițiile corpului, pentru că există aproximativ 2400 de poziții șezut, care ar putea analizate în situații diferite, și 300 poziții verticale.

Felul în care ne așezăm, vorbește despre personalitatea fiecăruia din noi. De exemplu, poziția bustului persoanei cu care comunicăm: dacă interlocutorul își poziționează bustul în mod evident mai în față, acest lucru ne vorbește despre frica acestuia de a fi respins. Dacă interlocutorul își retrage bustul, gestul lui corporal denotă nevoie de libertate.

O altă poziție, picioarele încrucișate când se stă pe scaun sau canapea: picioarele întinse în față ne transmit mesajul de confort al interlocutorului, liniște și relaxare. Dacă glezna stângă se află de-asupra, interlocutorul transmite o atitudine degajată și, invers: dacă el își poziționează glezna dreaptă în sus, acesta se simte încordat și dominat într-o situație.

Poziția turcului. Dacă persoana cu care comunici se așează turcește, cu picioarele încrucișate sub corp (poziția lotus din yoga) aceasta îți va da de înțeles că încearcă să te domine intelectual. În general, aceste persoane se impun ca adevărate personalități și își vor expune opiniile din punct de vedere profesionist. Dacă o doamnă sau domnișoară se va așeza în poziția turcului în fața unui bărbat, gestul (poate, inconștient) va vorbi despre intenția de a-l seduce. Tot despre seducție ne spune și gestul înclinării bustului de la stânga la dreapta, ori bustul este considerat intensificatorul sentimentelor.

Încrucișarea brațelor. Te-ai întrebat vreodată de ce unii oameni stau cu brațele încrucișate când vorbesc? Ce înseamnă încrucișarea dublă? Ei bine, acest gest vorbește despre frica, lipsa încrederii, timiditatea și retragerea persoanei. ”Nu mă hărțui și nu-mi irosi timpul în zadar!”, ar spune omul încrucișându-și brațele ca și cum ar pune o barieră în fața ta.

Ți-ai văzut vreodată șeful stând cu picioarele pe masă la birou? Dacă răspunsul tău este afirmativ, atunci să știi că acea persoană nu are nici un pic de respect față de cei cu care lucrează. Acest tip de șef se crede mai presus ca oricine și nu s-ar simți deloc prost dacă ți-ar spune că tu nu valorezi nimic! Mai mult, poți fi victima a hărțuirii psihologice la locul de muncă. Nu merită să ai încredere într-o astfel de persoană care, pentru că regretele te vor copleși cu prima ocazie.

De la poziția picioare pe masă trecem la poziția picioarele retrase sub scaun. Fie că ești acasă, la birou, într-un parc sau în vizită la cineva și vezi că o persoană își retrage picioarele sub scaun, gestul îți dă de înțeles că acest om este gata să accepte o provocare sau, în alte circumstanțe, acesta este gata să se dea bătut.

Și, spre final, poziția culcat. Atunci când vrei să te relaxezi, să te destinzi sau să dormi, te culci. Dacă îți place să te culci pe partea dreaptă, înseamnă că treci printr-o etapă care îți aduce anumite schimbări, în viață sau ești pus în fața unor decizii greu de luat. O semnificație opusă o are poziția culcat pe stânga, care vorbește despre faptul că ai nevoie de afecțiune din partea partenerului sau, dacă dormi singur, înseamnă că ești în lipsă de afecțiune.

Dacă îți place să dormi pe spate, înseamnă că ești o persoană stabilă și echilibrată din punct de vedere psihic, iar dacă îți place să dormi pe burtă, semnalezi un dezechilibru emoțional.

Tratarea din punct de vedere psihologic a acestor poziții nu trebuie generalizată, ori există tot felul de situații și circumstanțe care trebuiesc luate în considerare, pornind de la starea sănătății fizice și mintale și terminând cu ambientul, anturajul și confortul în care se află o persoană.”

You may also like

Lasă un răspuns