Cosmetice fără plastic – unde le găsești și cum să faci schimbarea?

 

„Zero waste” și „fără plastic”. Parcă numai asta aud și citesc în ultima perioadă. Asta mă face să cred că faptul de a cumpăra produse fără plastic va fi în curând următorul trend exploatat de companiile de cosmetice și nu numai. Deși în mod normal nu îmi plac trend-urile, ăsta cred că va fi unul benefic. Nu sunt eu mare militantă anti-poluare, dar atât cât depinde de mine îmi place să cred că am grijă de planeta pe care locuiesc și că nu îi dăunez foarte tare. În plus, alternativele la cosmetice fără plastic sunt fun și te simți bine știind că nu irosești nimic. Dar chiar este posibil să găsești și să folosești produse cosmetice fără plastic?

Eu cred, sau vreau să cred că da. Deși sunt sigură că o persoană ar avea nevoie de mult timp pentru a ajunge la această performanță, sunt sigură că este posibil. Totuși atunci când decizi să faci schimbarea trebuie să ai în vedere câteva obstacole de care o să te lovești:

 • Prețul – deseori prețul acestor produse este mai mare, aparent nejustificat. În realitate, prețul lor reprezintă nu doar ingredientele (care fiind naturale sunt oricum mai scumpe). Acolo este inclusă de multe ori munca unei persoane sau companii mici care are nevoie să fie susținută pentru a se dezvolta, precum și timpul pe care l-au investit în cercetare. De asemenea, nu putem ignora faptul că aceste produse nu au o cerere foarte mare, deci profitul vine mai greu dacă vinzi produsele ieftin.
 • Accesibilitate – și mă refer aici la faptul că le vei găsi greu și mai ales online pe majoritatea dintre ele. O altă variantă este să le cumperi de la târguri, dar știm că târguri nu se organizează în fiecare zi.
 • Comoditatea – uită de ea. Să folosești produse ambalate în plastic este comod. E mai comod să îți dozezi șamponul din sticlă, și mai puțin comod să îți freci de păr o bucată de șampon solid care va lăsa și urme prin baie atunci când e umed. Avantajul este că varianta solidă o vei folosi apoi va dispărea, pe când sticla de la șampon, făcută să dăinuiască veșnic va fi aruncată la gunoi, deci risipită.

Iată trei metode care te ajută să folosești cosmetice fără plastic:

 

 1. Consumă mai puțin

  Ți se întâmplă să uiți de un produs cosmetic pe care îl ai în colecție? Ai produse cosmetice pe care le-ai folosit de câteva ori și le-ai aruncat apoi aproape intacte pentru că au expirat? Continui să îți cumperi produse doar pentru că sunt drăguțe și la reducere, deși ai destule acasă? Felicitări! Ești victimă a consumerismului.

  Adevărul este că oricât ar insista companiile de cosmetice să te convingă că ai nevoie de maglavaițul acesta sau celălalt, în realitate poți trăi bine mersi și fără ele. Rezumă-te la produsele de care ai cu adevărat nevoie pentru a avea o igienă corespunzătoare, o piele și un păr sănătos. Majoritatea cosmeticelor „absolut necesare” de pe piață „benefice” pentru tine, conțin de fapt un cârnaț de ingrediente inutile care îți pot dăuna pe termen lung.

 2. Fă-ți singură cosmeticele

  Dap. Ți minte când erai adolescentă și îți făceai măști de față din albuș de ou, miere și ce fructe mai aveai la îndemână și erai perfect mulțumită de rezultat? Poftim… fă asta și acum. Scrub-ul acela cu aromă de cafea pe care îl ai într-un tub poate fi înlocuit cu succes cu zaț de cafea simplu. Rezultatul este fix același. Dacă ești curajoasă și îți permiți, poți începe să îți faci propriile cosmetice din rețete pe care le poți găsi  foarte ușor pe internet.

 3. Cumpără produse fără plastic

  Sunt într-adevăr puține, dar existente. Alternativele la produse cosmetice ambalate în plastic se găsesc din ce în ce mai multe. Iată mai jos cu ce poți înlocui fiecare din produsele pe care le folosești frecvent.

Șampon fără plastic

Cea mai bună alternativă este șamponul solid. Desigur, va trebui să înveți cum să îl folosești, dar este destul de intuitiv. Practic îl freci de păr la fel cum ai freca săpunul de piele. Poți găsi aici mai multe variante. De asemenea, branduri precum Jovis îți permit să comanzi astfel de șampon la vrac, iar brandurile precum De la Irina nu vor include pungi din plastic în ambalajul coletului.

 

Balsam și mască de păr fără plastic

Nu trebuie să cumperi un balsam sau o mască din comerț. În primul rând, dacă ești o persoană cu păr normal, cel mai probabil nu ai deloc nevoie de balsam. Dacă însă ai nevoie, cum este și cazul meu, poți folosi uleiul de măsline, uleiul de cocos, aloe vera, avocado. Ai putea alege să folosești un balsam solid. Găsești astfel de produse de exemplu la cei de la Luthelo. Poți transforma un balsam solid într-o pastă, dacă vei adăuga apă fierbinte și glicerină sau ulei de argan de exemplu.

Săpun și pastă de dinți fără plastic

La săpun este simplu: renunți la săpunul lichid și îl optezi pentru unul solid, de preferat handmade. Sau poți să îți faci propriul săpun acasă cu ingredientele necesare. În privința pastei de dinți, primul pas este să renunți la pasta la tub. Apoi poți alege să îți faci propria pastă de dinți folosind ulei de cocos, bicarbonat de sodiu și câteva picături de ulei esențial. Poți cumpăra pastă de dinți la borcan, sau să folosești un săpun dentar cum este cel de la Aternative.Blue (știu, nici eu nu știam că există așa ceva).

Cosmetice fără plastic pentru față

În primul rând, sunt destul de sigură în adâncul sufletului meu că nu avem nevoie și de cremă de zi și de cremă de noapte. Una e suficientă. Produsele fără plastic ce le vei folosi trebuie să fie adaptate tipului tău de ten pentru a funcționa, deci nu te apuca să îți pui ulei de cocos pe toată fața dacă ai ten gras.

Cremele de față le poți achiziționa în borcan de sticlă. La Apidava sau la De la Irina găsești astfel de borcănașe. Ideea e că atunci când e posibil alege produse ambalate în sticlă, deoarece poți reutiliza ușor borcănașele. Pentru demachiant, poți folosi uleiuri ușoare, mai ales dacă folosești machiaj rezistent la apă. Când ești în căutarea unui tonic fără plastic cei de la Maye  îți oferă tonic sau ape florale naturale în ambalaj de sticlă cu pulverizator, pe care o poți reutiliza.

Cât despre măștile de față ți gomajul facial, poți foarte bine să le prepari acasă. Sunt o mulțime de rețete online și mai mult ca sigur ai deja toate ingredientele în bucătărie. Pentru un gomaj facial poți folosi zahăr, bicarbonat de sodiu sau zaț de cafea, acestea fiind doar unele opțiuni.

Buzele, căci și ele tot pe față se găsesc, au nevoie de o îngrijire corespunzătoare. Principala problemă, recunosc că și pentru mine ar fi, sunt balsamurile de buze. Eu am încercat să înlocuiesc balsamul de buze cu uleiul de cocos, fără prea mare succes mai ales când nu sunt acasă. Alternative fără plastic există însă. Poți alege balsam de buze în recipient din sticlă sau metal, doar că mie nu mi se par foarte practice. Am găsit însă variante la tub, cu tubul din hârtie plantabilă. Le găsești AICI.

Cosmetice fără plastic pentru corp

Nu puteam uita nici de corp. În primul rând, uită de gelul de duș și înlocuiește-l cu un săpun, bineînțeles. După ce ești curățică sau curățel după caz, trecem la creme. Nu e mare scofală să îți faci propriul unt de corp, dar e mai mare scofală să îl faci și să intre în piele în timp util. Ce poți face așadar? Alege produse care sunt ambalate în borcane de sticlă. Știu că cei de la Sabon au niște unturi de corp absolut demențiale.

În privința cremelor pentru mâini sau picioare, de cele mai multe ori poți folosi pur și simplu creme sau unturi pentru corp. Vor fi la fel de eficiente, nu ai în realitate nevoie de un produs pentru fiecare parte a corpului.

Deodorant… cu puțin plastic

Nu a reușit să găsesc o variantă fără plastic la deodorant, dar deodorantul din piatră de alaun este o variantă foarte economică, durabilă și total naturală. Practic un baton normal te va ține aproximativ un an, și chiar nu este atât de scump. Îl găsești aici.

Epilare fără plastic

În privința epilării ai o opțiune foarte ușoară și una mai puțin ușoară. Prima este aceea de a nu te epila deloc. Poftim! A doua este aceea de a înlocui aparatul de ras din plastic cu unul reutilizabil, din acela pe care îl folosea și bunicul tău înainte să dea în sfârșit de Gillette. Înainte să cumperi unul, caută prin lucrurile lui, s-ar putea să îl mai aibă. Dacă folosești ceara, poți înlocui variantele comerciale cu sugaring, o pastă din zahăr pe care o poți crea acasă pentru a te epila.

 

În alt articol o sa vorbim și despre makeup și alte produse pe care le putem folosi mai bine. Orice întrebare sau remarcă o aștept în comentarii.

 

You may also like

6 comentarii

Lasă un răspuns