Vrei sa iti cumperi o chitara acustica? Iata cum o alegi pe cea mai potrivita

Fie ca esti pasionat de chitara si vrei sa o inlocuiesti pe cea veche cu una noua, fie ca tocmai te-ai hotarat sa inveti sa canti la acest instrument, sunt cateva lucruri de care trebuie sa tii cont, pentru a nu da gres in alegerea acestuia. Se poate spune despre alegerea unei chitare ca este o combinatie intre tehnica, genul muzical si personalitatea fiecarui utilizator. Avand in vedere aceste aspecte, cu siguranta, vei lua decizia potrivita. Exista pe piata foarte multe variante dintre care sa alegi, ceea ce inseamna ca ai nevoie de informatiile necesare si de multa rabdare pentru a selecta modelul ideal.

 

Alegerea chitarei in functie de stil: clasic, cutaway sau western

 1. Modelul clasic – modelul clasic de chitara acustica este recomandat persoanelor ce vor sa faca demersuri serioase in ceea ce priveste invatarea si care opteaza chiar pentru un curs specializat in acest sens. Sunetul unei chitare clasice va fi unul moale, potrivit contextului de incepator.
 2. Cutaway – Spre deosebire de cea clasica, chitara in stil cutaway se deosebeste prin forma sa asimetrica, avand o adancitura in partea de jos, care are rolul de a face posibila accesarea mai rapida a corzilor inalte. Este ideala pentru solistii vocali, care canta si la chitara.

 3. Western – Aici intalnim o forma clasica, cunoscuta pentru toata lumea. Chitara western este ideala pentru artistii folk sau bluegrass si este foarte apreciata in domeniu pentru adaptabilitatea sa. Cu ajutorul ei se pot canta numeroase stiluri muzicale, iar sunetul este foarte echilibrat, datorita armoniei create de vibratiile ce pot fi bass, medii sau inalte.

  Poti ,,accesoriza,, chitara cu un amplificator audio de inalta performanta, potrivit pentru cei ce isi doresc mai mult de la sunet.

In functie de marime

 1. Marimea chitarei reprezinta un aspect foarte important si contribuie mult la comfortul persoanei care o foloseste. Daca vrei sa achizitionezi o chitara pentru copii, aceasta va trebui sa aiba marimea ¾. Pentru cei mai mici, sunt si chitare de marimea ½ ,cu dimensiuni mult mai reduse si o greutate mai mica.

In functie de material

 1. In ceea ce priveste costul de achizitie pentru o chitara acustica, una confectionata dintr-un lemn de inalta calitate va fi, automat, mai scumpa. Pentru cei care abia pornesc pe drumul muzicii, lemnul laminat si cel stratificat sunt cele mai recomandate, deoarece sunt putin mai usoare si automat chitara va fi mai simplu de sustinut si de manevrat. Un dezavantaj ar fi faptul ca propagarea sunetului este afectata atunci cand lemnul nu este de calitate. Beneficiile lemnului solid sunt multiple si ajuta foarte mult propagarea corecta si placuta a sunetului.

  De cele mai multe ori, in partea din fata a chitarei, unde se afla placa de sunet si se formeaza rezonanta, este utilizat un material din molid, cedru sau mahon. Iar in partea din spate si pe laterale, se utilizeaza mahon, palisandru si artar. Nu uita ca este foarte important ca, inainte sa achizitionezi o chitara acustica, sa o probezi si sa tii cont de comoditatea pe care aceasta o ofera, atat din punct de vedere al dimensiunii si greutatii, cat si legat de grosimea corzilor. Tinand cont de aceste aspecte, cu siguranta, vei face alegerea potrivita pentru tine.

   

   

You may also like

Lasă un răspuns