Lecții de economie sau cum mi-am cumpărat singură o imprimantă la 11 ani

 

    Anul: 2006

    Locația: undeva în Maramureș

    Subiecții: Hadasa și portofoliile la franceză

    Misiune: Cumpără o imprimantă până începe școala

 

Nu știu dacă ți-ai dat sau nu seama, dar azi o sa îți povestesc despre ce am făcut eu cu primii mei bani economisiți. Ai adormit deja? „Iar treaba cu economia… da hai frate, mai respirăm și noi, ne mai relaxăm puțin?”.

Înainte să îți faci idei preconcepute, te sfătuiesc să te folosești de perspicacitate și să dai articolului ăsta o șansă. Promit că nu e boring și nici nu o sa îți țin morală ca bunica. Să faci economii poate fi la fel de fun ca atunci când cheltuiești banii pe „ceva bun”. Așa că hai să îți spun o poveste. Ești gata? Ok!

    Ai folosit vreodată unsoarea de porc pe post de lipici?

Sper că nu mâncai nimic când ai citit asta :)). Ideea e următoarea, mica Hadasa din clasa a 4-a nu avea lipici în casă. Greu de crezut sau nu, asta era. Bine, problema nu era că nu aveam lipici, problema era că aveam nevoie de unul. Vezi tu, aveam de făcut portofoliile alea enervante la limbi străine, engleză și franceză, iar profa ne punea să decupăm imagini din broșurile de la Metro (vezi imaginea) și să scriem sub imagine denumirea produsului în engleză sau franceză. Aveam nevoie deci de un adeziv pentru a lipi imaginea de o hârtie.

 

 

Ei bine, așa am inventat life hack-urile. Da da, dacă nu ai știut eu am fost aia, cu mult înainte de a avea Internet (nu am avut internet până la 15 ani). După ce mi-am scremut mult mintea pentru a-mi da seama cu ce aș putea lipi imaginile, și am descoperit că saliva nu funcționează, am ajuns la unsoarea de porc, care ce să vezi a funcționat!!!

Lucrurile nu mai puteau continua așa și în clasa a 5-a, așa că m-am hotărât, strâng bani și îmi iau imprimantă.

   Cum am reușit să economisesc banii?

 1. Trebuia mai întâi să fac rost de ei

  Cum am reușit? Simplu! Cu un job de vară. Nu vă imaginați că era ceva legal… avea 10 ani la urma urmei. Am lucrat la negru bineînțeles, cam toată vara. Vreți să știți condițiile. Păi mergeam la cules de afine de cultură, de pe la 6, 7 dimineața, până pe la 8, 9 seara. Cu pauză la ora 13 și 18. Știu că în condiții normale asta ar însemna ceva abuz și cred că protecția copiilor s-ar alarma (ups!), dar calm down, nu am murit și, de fapt, chiar mi-a plăcut. Cred că câștigam undeva la 1 leu pe kg, poate chiar mai puțin, dar într-o vară am făcut 250 de lei, fix cât a costat imprimanta.

 2. Trebuia să găsesc o ascunzătoare

  Regula numărul doi: nu ține banii la vedere. Țin minte că îmi ascundeam banii prin cărți, pentru că la mine în familie nimeni nu citea, deci nu aveau să îi caute acolo vreodată. De ce aveam nevoie să îmi ascund banii te întrebi? Simplu, bănuții ăia erau mica mea comoară, și cum orice comoară se ascunde, la fel trebuia să fac și eu cu a mea. Ideea este că dacă îi aduni pe toți într-un loc vezi cum se adună, și odată ce cresc considerabil, tentația de a-i cheltui pe altceva scade.

  3. Trebuia să rezist tentației!

  Cel mai greu lucru pe care trebuie să faci când economisești nu este nici să aduni banii, nici să îi păstrezi în siguranță, ci să nu îi cheltuiești. Orice copil are pofte și dorințe firești. Din fericire pentru mine, nu mi-au plăcut niciodată sclifositele alea de figurine pe care unii oameni le numesc Barbie, și încă mă jucam Solitaire și Pinball fără să mă plictisesc, deci eram safe. Problema apărea la dulciuri, și cipsuri și toate cele. Îmi imaginam că cu 10 lei aș putea să trăiesc o săptămână și să îmi cumpăr cipsuri la greu (vremuri faine).

  Quick tip: Dacă știi că nu poți rezista la dulciuri, încearcă să te aperi cât mai bine de reclame. Când te uiți TV, evită să te uiți la publicitate.

  Dar nu! Nu mi-am dat banii așa pentru că am înțeles un adevăr simplu: orice cumpăr pentru a consuma o singură dată, se transformă în gunoi, și gunoiul nu are nicio valoare. Nu voiam deci să îmi investesc banii în gunoi, și pentru că nu muream de foame, am zis e ok, rezist! Și ghici ce? În cele din urmă am mers la oraș cu ai mei și mi-am luat minunea asta:

Acum o folosește mai mult tata. Nu ma întrebați de ce sunt două veioze lângă…

O imprimantă HP veche de pe atunci, care mi s-a defectat și reparat de atât de multe ori încât nici nu am mai ținut socoteala. Dar… o folosesc și azi, 12 ani mai târziu. Ca să vă dați seama cât de veche e, pe vremea aia Windows Vista era ceva wow și telefoanele Nokia „cărămidă” erau ceva cu ce te mândreai. Ei bine, din era aia până acum, încă mă folosesc din plin de munca mea dintr-o singură vară.

 

Asta era Windows pe vremuri…
Asta era „smartphone-ul” pe vremuri Sursa: https://goo.gl/Z2cHeK

    Deci economisești și tu, nu?

Dacă vrei să te apuci de economisit, mega fain de tine, congrats!!! Trebuie însă să acorzi atenție unui pericol. Fi econom, dar nu zgârcit! Oricât de multe lucruri ai putea să faci cu banii, aceștia nu o să te facă mai fericit, decât dacă îi folosești pentru altcineva. Banii sunt făcuți să circule nu să stea sub saltea, în chitară, în fața de pernă, îngropați lângă un copac, etc. Adună bani cu scopul de a-i folosi, nu de a-i avea doar.

Am economisit mult la viața mea, și cred ca singurii bani pe care încă îi dețin sunt monezile de un ban, care așteaptă o minune pentru ajunge să valoreze ceva. Banii care îi ți pe lângă tine nu au valoare, așa că folosește-i, dar fă-o cu cap.

   Quick tip: dacă ai mulți bănuți de 1 ban acasă, caută-i pe cei din 2007. Aceștia sunt foarte  rari și pot valora mult dacă îi vinzi la colecționari sau pe Ebay. 

Secretul folosirii banilor în mod înțelept, este acela de a te abține să îi cheltuiești aiurea. Am ilustrat asta în filmulețul de mai jos:

 

 

Vrei să afli mai multe? Și eu! Hai să intrăm împreună pe scoaladebani.ro!

Cine altcineva ar fi mai în măsură să te învețe cum să economisești banii, dacă nu oamenii care fac toată ziua asta și o fac cel mai bine. Cei de la BCR au demarat proiectul Școala de bani pe roți, cu scopul de a te ajuta să economisești mai mult și mai bine. De asemenea, dacă ai și tu o poveste despre ce ai făcut cu primii bani economisiți, înscrie povestea în concursul Flip Your Story, și poți câștiga o bicicletă Pegas, până pe 29 iunie.

 

Și ca să te inspire să economisești mai bine, uite ce au pregătit cei de la Școala de bani pentru tine:

 

 

La final, spune-mi și mie ce ai făcut cu primii bani economisiți :D.

You may also like

Lasă un răspuns