Hidrofor uz casnic – utilitate si componente

Termenul „hidrofor” este intalnit adesea, insa putini sunt cei care cunosc cu adevarat ce inseamna un asemenea echipament (cu precadere cei din zonele urbane, unde alimentarea cu apa se realizeaza direct de la sistemul public). Exista insa zone in care apa curenta nu exista, indeosebi zone rurale. Intr-un astfel de caz, alternativa pentru a alimenta cu apa locuinta, pentru a iriga sau pentru a aduce apa in diverse locatii, este hidroforul.

Utilitatea unui hidrofor uz casnic nu poate fi contestata, intrucat reuseste sa aduca apa acolo unde este nevoie, chiar si de la adancimi mari. Care sunt insa componentele unui hidrofor? Pentru o mai buna intelegere a acestui sistem, iata din ce este compus ansamblul denumit hidrofor:

  • Pompa sau electropompa

Este componenta responsabila cu absorbtia si pomparea apei pana la consumatorul final. Dispune de un motor electric si poate fi realizata din materiale diverse, de la plastic si inox, pana la fonta sau chiar bronz. Calitatea si durabilitatea celor din urma materiale le recomanda insa, primele clase de optiuni fiind din randul celor care nu prezinta o rezistenta deosebit de indelungata.

  • Vas de expansiune sau rezervor

Este cunoscut sub ambele denumiri si vine disponibil in capacitati diverse. Indiferent daca este achizitionat odata cu hidroforul intr-un sistem complet ori este ales ulterior, in functie de necesarul locuintei in cauza, accentul trebuie pus de asemenea pe calitatea materialelor din care este realizat.

La nivel de capacitate, cele de 24 de litri sunt potrivite de regula pentru alimentarea cu apa a unei gospodarii normale, in care locuieste o familie si in care numarul de consumatori se limiteaza la instalatiile sanitare, masina de spalat si apa necesara pentru sistemul de incalzire. Daca este vorba insa de o familie mai numeroasa, de o locuinta cu un numar mai ridicat de consumatori si chiar de utilizarea hidroforului pentru pomparea apei necesare sistemului de irigatii, sunt recomandate vasele de expansiune de 50 de litri.

 

  • Racordul

Aceasta componenta este elementul de legatura dintre vas si pompa. Practic, este un furtun in alegerea caruia se va tine cont de dimensiuni in functie de sistem si de tipul nevoilor la care se preteaza.

  • Manometrul

Este o componenta indispensabila in orice sistem de tip hidrofor, deoarece este acel dispozitiv care indica in orice moment care este presiunea apei din sistemul de alimentare. Doar cunoscand acest parametru utilizatorul poate interveni pentru a preveni sau remedia anumite defectiuni aparute la hidrofor.

  • Presostatul

Nu in cele din urma, un hidrofor presupune si existenta unui presostat, cu rolul de a porni si de a opri pompa in functie de presiunea apei din circuit. De regula, aceste dispozitive vin cu setarea standard care mentine presiunea intre limitele de 1,5 si 2,5 bari. Utilizatorul poate modifica insa valoarea minima si cea maxima in functie de preferintele proprii si de nevoile pe care le are sistemul de alimentare cu apa.

 

Odata cunoscute toate aceste elemente, daca nevoia de alimentare cu apa impune necesitatea achizitiei unui hidrofor trebuie gasit si furnizorul potrivit. O recomandare in acest sens este magazinul online shop-einstal.ro, in care pot fi regasite, alaturi de hidrofoare, numeroase alte solutii privitoare la sistemele de instalatii dintr-o locuinta.

You may also like

Lasă un răspuns