Rochiile de inspirație românească sunt peste tot pe Zaful

Acum ceva vreme îți povesteam pe blog despre Zaful, un magazin online din „străinezia” care livrează și pe teritoriul țării noastre. Azi tot despre el vorbim, doar că abordăm un subiect ceva mai sensibil și mai specific. Faimoasa „La blouse Roumaine” a stârnit multe controverse cel puțin anul trecut, pentru că se pare că mulți designeri s-au inspirat cam mult din moda noastră autohtonă fără a da credit. Nici pe Zaful nu o să vezi așa ceva, dar mi se pare totuși interesant, câtă putere de influență poate să aibă ia românească. Sunt curioasă de o chestie totuși și te invit să răspunzi în comentarii: dacă e să cumperi o ie sau o rochie cu motive din folclorul românesc, este etic să o cumperi de pe un site de la străini, sau e corect să o cumperi de artizani din România? Contează doar aspectul, sau este important ca un astfel de articol vestimentar să fie lucrat de mână de un artizan?

Trecând peste melodramă, am găsit câteva rochii drăguțe pe Zaful pe lângă cele care sunt inspirate din fashion-ul nostru folcloric. Dacă te aștepți să îți arăt ceva rochii de purtat la club, ești pe blogul greșit. Dacă asta cauți, click aici. Dacă nu citește în continuare.

   Ia românească printre rochiile de inspirație vintage

Prima dată am găsit-o când căutam eu niște rochii vintage. Eu am o boală cu vechiturile și hainele de băbuță, și mă tem că nu e cu vindecare. În definitiv nici nu vreau să mă vindec. Dacă vrei să vezi niște rochii de inspirație vintage găsești aici mai multe. De asemenea, poți arunca un ochi și aici.

Ideea e în felul următor. Ia românească, sau elementele care se încadrează în folclorul unei țări, și care nu mai sunt purtate zilnic în mod evident, pot fi considerate vintage sau nu? Femeile purtau exclusiv port național acum aproximativ 100 de ani. Mai târziu toți ne-am luat după mode pariziene și americane care erau ce e drept mult mai practice. Așadar cum stă treaba, având în vedere că orice haină care are o vechime cuprinsă între 100 și 30 de ani este considerată „vintage”, ia românească este sau nu vintage?

Ultimul loc în care am găsit o rochie care pare să aibă motive folclorice românești pe ea am găsit-o atunci când îmi căutam o rochie turcoaz. Mie îmi place tare mult culoarea asta și, deși nu cred că mă prinde culoare foarte bine, tot arunc câte un ochi din când în când. Dacă ești curioasă, găsești aici mai multe.

Deci care este secretul? Cum a reușit ia, bluza românească, folclorul nostru simplu, să farmece lumea modei? Și încă ceva? Motivele noastre folclorice, sunt doar ale noastre sau este normal să le regăsim și în alte culturi? E folclorul nostru doar al nostru? Aștept părerea ta. Pupici!

You may also like

Lasă un răspuns