Ești varză la gătit? Atunci fă-o murată!

Nu prea înțelegi titlul? Nu te simții nasol, nici eu. Dar hei, a fost suficient de bun încât să te facă să vin pe blog și să îmi citești articolul. Vorbim azi de bucătărie și gătit și toate cele. Nu îți imagina că o să vin cu ceva rețetă fenomenală… că nu este cazul. M-am trezit așa cu un chef de caterincă și cred că și ție ți-ar prinde bine să începi săptămâna relaxată cu un zâmbet pe buze. Motivul pentru care nu vin cu o rețetă nu este faptul că nu îmi place sau nu aș știi să gătesc. Dar îmi place mai mult să „prepar” articole savuros de amuzate, cel puțin pentru mine.

Mereu mi-a plăcut să observ oamenii și cred că atunci că observându-i în bucătărie poți afla multe despre adevărata lor față. Asta pentru că gătitul nu este treabă chiar ușoară. Adică majoritatea dintre noi habar nu avem cum să coacem o pâine sau o prăjitură. Nu pentru că nu am vrea să învățăm, dar procesul e chimie pură. Gastronomia ar trebui predată în școli fiind cam esențială pentru supraviețuire și fericire. Dar poate că este mai bine că nu învățăm la școală cum să gătim. Așa ne putem bucura de micile păcate pe care le facem în bucătărie. La ce mă refer? Păi hai să vedem trei tipuri de „păcătoase” în bucătărie.

Aia care nu pune preț pe plating

Sunt sigură că ți s-a întâmplat și ție. Te uiți la o emisiune de gătit sau la rețete pe internet, la Tasty sau pe Pinterest. Sunt niște farfurii acolo de îți bălesc ochii de poftă. Nu contează că în farfurie este un pumn de sfeclă cu pătrunjel și o juma’ de avocado. Arată în așa fel încât l-ai mânca din respect pentru artă.

Partea amuzantă intervine atunci când acasă, parcă îți piere pofta de mâncare. Asta pentru că bucătarul de la tine nu dă doi bani pe aspect. Cartofi pai cu ketchup? Un deliciu în poze, un masacru în farfuria ta. Fasole cu ciolan? O capodoperă a gastronomiei în poze, ceva ce seamănă cu o vomă la tine în farfurie. Pireu cu șnițel? O geometrie încântătoare în poze, dar în farfuria ta trebuie să sapi sub pireu după șnițel. Cea mai faină parte e atunci când vrei să protestezi: Mami/Iubi uită-te și tu cum arată farfuria asta…. îmi piere toată pofta. Răspunsul este absolut epic: „Ei lasă nu te mai plânge atâta și mâncă…. oricum tot acolo ajunge.”

    Aia care nu te lasă să stai în bucătărie

Dacă faci parte din aceasta categorie, în mod clar nu suporți pe nimeni lângă tine în bucătărie când gătești. Motto-ul tău este „kitchen-ul” meu, templul meu. Doamne ferește să intre cineva în bucătărie cât timp ești acolo. Ideea e că pentru restul, motivul pentru care tu vrei să fii singură sau singur în bucătărie este destul de incert. Gen ce faci acolo? Ai putea foarte bine să execuți un ritual de jertfă de fiecare dată când gătești. Sau folosești incantații secrete din ceva asemănător cu Harry Potter. Ori vin extratereștrii să gătească în locul tău. Nimeni nu știe. Cert este că ăla e câmpul tău de război și dacă îndrăznește cineva să îi treacă pragul, s-ar putea să fie pus în cui cu tot cu poftă desul de rapid.

    Aia care merge în bucătărie ca la muzeu

Astea sunt cele mai faine. De obicei sunt tinere, dar nu este mereu cazul, și sunt ceea ce se numește „habarniste” în bucătărie. Practic habar nu au cu ce se mănâncă gătitul. Nu știe nimeni de ce au ajuns în această situație. Probabil pentru că la întrebarea „cum se face pâinea?”, părinții le-au spus că o aduce barza. Sau pentru că lingura și cuțitul face parte din trusa lor de machiaj și nu prea știu cum să le folosească în bucătărie. Ideea e că în momentul în care intră în bucătărie ar prefera să existe o etichetă în dreptul fiecărui obiect, explicându-le proveniența și modul de folosire, preferabil cu un filmuleț atașat, pentru că schemele în imagini sunt destul de confuze.

Partea bună este că și pentru persoanele care sunt varză la gătit există o speranță. Trebuie doar să folosească ceva ce sigur le place mult: Internetul. Comunitatea Să Preparăm Savuros te ajută să nu mai fi varză la bucătărie, ci să gătești ceva cu varză în bucătărie. Niște sarmale bune ar impresiona pe toată lumea, și sunt destul de sigură că și ție îți este puțintel foame. Așa că fuguța pe site-ul lor să afli despre ce este vorba. Hai că fur și eu ceva rețetă de acolo și mă pun la treaba. Gata… am plecat. Pupici!

 

You may also like

Lasă un răspuns