Dezinfectanți medicali – Infecțiile nu sunt drăguțe

În anul 2018 nu se mai pune problema unei igiene precare. Știu… din nefericire fraza cu care am început articolul este falsă. Chiar dacă trăim într-o perioadă în care condițiile de viață și tehnica medicală s-au îmbunătățit considerabil, încă avem probleme în păstrarea unui nivel de igienă care să nu ne pună în pericol pe noi sau pe alții. Azi vorbim despre dezinfectanți medicali, nu pentru că nu am mai auzit poezia aceasta, ci pentru că este necesar să ne-o reamintim. De ce este important să folosim dezinfectanți medicali? Ce tipuri de dezinfectanți medicali trebuie să folosim? Cât de des ar trebui folosiți astfel de dezinfectanți medicali? Aflăm răspunsul la toate aceste întrebări din acest articol. Iată trei lucruri pe care trebuie să te asiguri că le dezinfectezi mereu.

   Dezinfectanți medicali – Dezinfectant pentru mâini

Știm cu toții cum trebuie să ne dezinfectăm mâinile. Ne spălăm cu apă și săpun de vreo 2,3 ori pe zi, nu? Nu! Deși este foarte bine și recomandat să ne spălăm pe mâini, simpla folosire a apei și a săpunului nu este suficientă pentru a prevenii răspândirea microbilor, a virușilor etc. Folosirea unui dezinfectant pentru mâini însă poate face diferența.

Te întrebi de ce în Evul Mediu speranța de viață era extrem de mică. Simplu! Oamenii nu se spălau. Medicii nu se spălau pe mâini în spitale, și practic răspândeau infecția de la un pacient la altul. Nu că nu ar fi existat dezinfectanți medicali pe atunci, alcoolul era în mare vogă, dar enoriașii erau sfătuiți de preoți să nu se spele pentru a nu îndepărta astfel apa sfințită. Nici medicii nu încurajau igiena, considerând că spălatul duce la slăbirea organismului. Astfel era mare lucru dacă o persoană se spăla de două ori pe an.

Dar noi nu trăim în evul mediu, deci este de așteptat de la noi să avem grijă să folosim dezinfectanți medicali. Pentru mâini se poate folosi un săpun lichid antiseptic ce conține alcooli, gel antibacterian pentru momentele când nu există acces la o sursă de apă, sau diferite șervețele umede îmbibate cu soluții dezinfectante. Azi dezinfectanți medicali sunt peste tot, deci nu ai nicio scuză.

    Dezinfectanți medicali – dezinfectant pentru suprafețe

Nu doar mâinile trebuie curățate, dar și suprafețele de lucru, mai ales cele care intră în contact cu instrumente medicale sau cu alimente. Un dezinfectant pentru suprafețe este obligatoriu în medicină, indiferent că vorbim despre cea umană sau veterinară, dar și în industria alimentară. În definitiv, cel mai probabil fiecare casă ar trebuie să aibă astfel de dezinfectanți medicali pentru suprafețe.

Printre cele mai facile forme de dezinfectanți medicali se numără șervețele umede care sunt certificate ca biocide. Acestea sunt foarte ușor de folosit. Suprafața se șterge cu aceste șervețele, și după 5 minute de acțiune, poate fi folosită din nou în siguranță.

     Dezinfectanți medicali – dezinfectant instrumentar

Ultimele obiecte pe care le voi aminti azi sunt ustensilele sau instrumentele folosite în medicină, cosmetică sau bucătărie. Nu e suficient să speli tacâmurile cu apă și detergent. Pentru ca acestea să fie cu adevărat curate este necesar să folosești dezinfectanți medicali. Aici sunt incluse și obiectele pe care le folosești de obicei acasă: unghiera, pila de unghii, penseta, forfecuța de unghii, ustensila pentru îndepărtarea coșurilor, etc. Pentru toate ai nevoie de un dezinfectant instrumentar.

Sper că acest articol ți-a fost de folos și că o să acorzi o mai mare atenție folosirii unor dezinfectanți medicali potriviți.

You may also like

Lasă un răspuns