Trei bărbați care au revoluționat moda feminină

 

Știi bluza aia cu imprimeu marinăresc pe care o adori și pe care o porți în disperare? Știai că un bărbat a consacrat bluza aia? Mda… Cele mai influențe în moda feminină au fost lansate de bărbați. Cu un spirit creativ, pasiune pentru croială, culoare și formă, dar mai ales cu o doză ceva mai mare decât cea normală de nebunie, câțiva bărbați au reușit să scoată femeile… nu din minți, dar atelierul lor îmbrăcate fenomenal. Azi vorbim pe scurt despre trei dintre ei. Așa că ia-ți o gustare, așează-te confortabil și mai culturează-te și tu. Ia, îți pun și muzică 😉

Charles Frederick Worth

Acest englez pur a ajuns să fie mai parizian decât Parisul. Practic a fost unul din primi oameni care a pus Parisul pe hartă. De fapt a transformat Parisul în cea mai tare paradă a modei. Este practic primul mare boss al modei (da o să mai dai de limbaj cocalaricos azi… am chef), inventator al modei haute couture. Înzestrat cu o minte ingenioasă și o inimă pasionată, nenea Worth se plictisea de moarte la Londra, unde femeile erau fade, iar peisajul urban era ucigașul oricărei sclipiri de inspirație. Așa că, plictisit fiind s-a mutat fix la Paris unde și-a deschis în mod obraznic și îndrăzneț propria casă de modă.

A fost un geniu în marketing. Prin 1840 nu existau parade de modă și nici pancarte cu reclame la haine pe marginea drumului. Dar Worth trebuia totuși să se facă remarcat, așa că a inventat defilarea fashion. A folosit-o mai întâi pe soția sa, Marie, care îi purta ținutele îndrăznețe cu grație și multă îndrăzneală. Apoi, aplicând o idee și mai ingenioasă, și-a ales cliente țintă și le-a căutat sosii, femei care să le semene extrem de bine și care să poarte rochiile lui în prezența viitoarelor cliente, pe la seratele, balurile și evenimentele organizate atunci în înalta societate.

Succesul l-a copleșit atunci când cea mai mare celebritate a perioadei, regina, a început să îi poarte creațiile. Din acel moment, Worth a învârtit moda feminină pe degetul mic, îmbrăcând femeile fix după bunul plac. Practic acestea puteau foarte bine să fie niște păpuși, niște marionete pe care el le împodobea exact cum îi plăcea.

   Christian Dior

Eh, de nenea ăsta sigur ai auzit chiar dacă nu ai vrut. Unele din cele mai „snobești” produse de înfrumusețare ți le poți cumpăra de la acest brand, și este încă un nume care se impune destul de puternic în modă. Christian Dior este unul din acele excepții paradoxale ale succesului. În 1946 avea 41 de ani și era… cum să spun elegant… vai de capul lui! Trăise de pe urma afacerii înfloritoare a tatălui său, până în 1930 când a căzut Bursa. Abia după această dată, acest suflet visător a început… să viseze și mai mult.

Nevoit fiind de circumstanțele austere în care trăia, s-a decis să își transforme în venit pasiunea pentru modă. Culmea este că nu și-a dorit niciodată o afacere mare. Voia să deschidă „o casă de modă mică, discretă”. Planurile i s-au cam spulberat însă, când la doar un an după deschidere, numele Dior era deja pe buzele tuturor iubitoarelor de modă din întreaga lume.

Creațiile lui în modă au fost acea rază de speranță de care lumea s-a agățat aproape inconștient. Puțini oameni conștientizau fragilitatea timpurilor în care trăiau, dar rochiile lui Dior au fost imperiale, puternice și sigure, contrastau cu atmosfera politică, iar omenii îi purtau creațiile pur și simplu pentru a se simții fericiți. A pus bazele unui imperiu care dăinuie și azi, doar îmbrăcând câteva femei. Totul în viața lui s-a întâmplat brusc, inclusiv moartea. A apucat să se bucure de succes doar pentru un deceniu și a murit în 1957.

Jean Paul Gaultier

Un măscărici al modei! Gaultier, alt franțuz visător, este nenea care a „inventat” bluza marinărească pe care o adorăm cu toții acum, dar nu numai. S-a impus în moda haute couture prin pură veselie, creativitate și durere în cot. Fix acolo l-a durut de cam tot… școală, refuzuri, părerea altora, omului îi păsa de modă și atât. Pardon, de moda din capul lui și atât.

A fost repetent (aviz mamelor care își trimit copii la școală 😉 )! De fapt a repetat un an de două ori și s-a mulțumit cu învățământul primar, mai târziu ajungând să dicteze destul de clar moda în fiecare an. A fost pozitiv și nu a pierdut nimic. A știut mereu că este bun la un singur lucru, modă, și asta a făcut toată viața.

Nu doar afișa hainele ci le povestea fără să fie nevoie de cuvinte. Asta pentru că hainele sale erau atât de excentrice și chiar sarcastice încât era musai să aibă o poveste. A colaborat cu extrem de multe celebrități, iar azi creațiile casei de modă care îi poartă numele sunt îmbrăcate cu aceeași plăcere de o lume întreagă.

Ok… e timpul să îți dezvălui de unde am cules aceste informații șocante, extraordinare, revoluționare, magnifice, frapante despre niște nenea mișto.  Ești gata? Tatatatata taratatata: „12 creatori care au schimbat istoria„ – Bertrand Meyer-Stabley. Cartea asta e un vis. Face parte din colecția sau editura, nu știu sigur, Baroque Books and Arts pentru care o să vezi că am făcut o pasiune, și este absolut superbă. Adică are o copertă magnifică și nu ai cum să nu o adori.


Eu am cartea asta de la Libris, și o găsiți la categoria Biografii la prețul de 46 de lei. Are 392 de pagini, este stufoasă și savuroasă. Dacă iubești moda o recomand din tot sufletul pentru că vei descoperi cine este în spatele hainelor tale preferate, precum și de ce s-a îmbrăcat lumea cum s-a îmbrăcat într-o anumită perioadă.

La sfârșit vreau să îmi recomandați niște cărți, sau dacă vreți să vorbesc despre o carte anume le blog, lăsați în comentarii. Ok, pa!

 

 

You may also like

21 de comentarii

  1. Eu nu sunt o mare iubitoare a modei dar articolul asta mi-a placut si ma si gandeam de unde-ti iei informatiile astea. Sa stii ca acum cartea chiar ma tenteaza. Dintre cei trei prezentati de tine, Worth mi-a placut cel mai mult. 😀

  2. Imi place ce am aflat de aici, unele lucruri le stiam, altele mai putin. Eu indragesc moda(dar nu moda de dragul modei) si tot ce e frumos si interesant. Cartea suna chiar ofertant.

  3. Stiam de Gaultier ca a fost repetent si ca nu prea frecventa scoala, de fapt, a si parasit ideea de a mai merge macar :)) si ca datorita lui, purtam dungile marinaresti cu atata placere vara. Astfel de oameni sunt exemple ca in viata, nu este atat de importanta invatatura, ci ca poti razbate si cu putin noroc, curaj nebunesc, creativitate, inspiratie. Exista si o carte cu numele 30 de femei care au schimbat moda feminina cred, ceva de genul asta, sa o cauti, e superba!

  4. Da, Dior chiar a facut istorie! La fel ca si in cazul lui Steve Jobs, dupa moartea lui, cam tot ce s-a inventat era din ce in ce mai putin luxurios si calitativ. Totusi, brand-ul sau s-a mentinut extrem de bine si a devenit chiar iconic as zice.

  5. Sa-mi fie pe la nas, dar eu de Charles Frederick Worth nu stiam. Uite, asa aflu eu chestii noi, citind carti si pe bloggeri. As avea multe carti pe care mi-am propus sa le citesc si pe care nu stiu daca o sa si ajung, datorita listei kilometrice intocmita pentru anul acesta. In wishlistul de la Libris am pus decat 58:)). Ma axez acum in special pe Humanitas, cartile stil biografii sau istorice. Incearca-le si tu!

  6. Si uite asa realizezi ca poti sa ai studii si sa fii un nimeni sau chiar sa ai cateva clase si sa ai cateva idei sclipitoare care sa te faca cunoscut in intreaga lume. Evident ca acesta este un caz … dintr-atatea. Ma bucur sa citesc aceste rezumate care imi erau complet straine

Lasă un răspuns