Cel mai fascinant ținut este ținutul de mână – Le Mage


!DISCLAIMER – Nu cred că mi-a fost mai rușine să scriu un articol pe blog vreodată, cum îmi este acuma. Nu de alta dar vorbim despre poezii de dragoste, ori la subiectul ăsta sunt total „pe lângă”. Deci dacă nu vrei să o vezi pe Hadasa comportându-se ca un copil de grădiniță, ești liber să nu citești mai departe….(pe cine păcălesc, o să citești tocmai pentru că am zis asta).

Da, deci vorbim despre o carte de poezii, nu orice fel de poezii ci poezii de dragoste, și nu orice fel de poezii de dragoste ci poezii de dragoste destul de bune, dar suficient de siropoase ca să râd ca un copil rușinat de fiecare dată când le citesc (am 5 ani, ne-am lămurit cu toții).

Ca să ne înțelegem, în mod normal nu aș fi scris în viața vieții mele despre poezii de dragoste la mine pe blog. În primul rând, pentru că literatura asta cu „love dobe” mă lasă total rece, în special când e una pozitivă. Poate că ai observat deja din cărțile pe care le-am recomandat, prefer să citesc orice altceva, războaie, curiozități, istorie, rețete, pentru „love” nu am răbdare, sau nu mai am. În al doilea rând, sunt extrem de puține poezii care îmi plac, le pot număra pe degete, în rest îmi plac doar poeziile mele, pe care nu le veți citi niciodată.

Marele TOTUȘI vine de la Alina Gheorghe (intermediarul) și autorul Le Mage (Mihai Gavrilescu) care mi-au dăruit această carte, și doar așa e frumos să le fac și eu în dar un articol (sărac și ciudat) despre cartea „Cel mai fascinant ținut este ținutul de mână”.

Fără urmă de îndoială, dacă îți plac poeziile de dragoste o să devorezi cartea ca pe un fel principal. Spun asta pentru că până și mie, care sunt foarte pretențioasă, mi-au plăcut foarte tare unele poezii. Ca idee are multă rimă albă (deci bilă albă de la mine), metafore are câte vrei, și cel mai important, are elementul ăla surpriză de la final care îți „sparge mintea” (vorba englezului).

O poți cumpăra dacă vrei să îți fie dor de iubitul/iubita pe care nu l-ai/ai avut/o niciodată. O poți cumpăra ca să o faci cadou persoanei iubite, sau ca să îi citești poezii de aici (te sfătuiesc să fii mai original totuși). Sau o poți cumpăra din pură foame de literatură, cartea face de un desert destul de consistent și pretențios pe alocuri.

Știu, titlul sună destul de siropos, dar mna, când ești îndrăgostit așa o fi (tocmai m-am strâmbat scriind asta, cred că am ajuns la 3 ani de la 5). Trecând însă peste asta, poetul este talentat, poezia este mult mai bună decât multe alte poezii care sunt predate la școală poate, și nu prea ai cum să regreți că o ai în bibliotecă. Ca să desăvârșim umilința la care m-am supus de bună voie azi, o să îți spun și care e poezia mea preferată (nu da cu roșii).

  Mi-am dat seama că nu te iubesc

Mă gândeam să-ți spun că te iubesc,
dar chiar în momentul în care aș fi vrut să-ți spun că te iubesc
mi-am dat seama că nu te iubesc.

În niciun caz nu simt
sentimentul acela pe care și-l spun actorii la televizor
de mii de ori
lăsându-și adevăratele sentimente
în culise
În niciun caz nu simt
sentimentul acela pe care și-l spun oamenii atât de ușor
de mii de ori
lăsându-și adevăratele sentimente
întinse
într-un colț pe ultimul sertar din dulap.

Mă gândeam să-ți spun că te iubesc,
dar chiar în momentul în care aș fi vrut să-ți spun că te iubesc
mi-am dat seama că nu te iubesc.

Simt ce simte
floarea de liliac
pentru soare
în fiecare dimineață de mai.

Ok, mna gata! Am vomitat puțin în mine (a nu se înțelege greșit, poezia e foarte bună, eu sunt aiurită), și o să mai scriu despre „love dobe” când o să am mai mult de „două ani”. Gata, mă duc să cresc mare!

You may also like

14 comentarii

 1. Nu vad de ce ti-ar fi rusine 😛 , dar na…fiecare cu modul lui de a gandi 😉
  Personal nu ma omor dupa poezii poate pentru ca tata a scris mereu si ma innebunea cand incepea sa le recite cand imi era lumea mai draga ori pentru ca fac parte dintr-o generatie obligata sa invete pe de rost poezii …in prostie!
  Totusi…aceasta poezie aleasa de tine este chiar draguta 😀

  1. Eh asta cu rusinea era o glumita asa :)). Stiu ce zici la faza cu invatatul pe de rost. Poate de aia nu imi pai plac poeziile cu rima…

 2. Nici eu nu vad de ce ti-ar fi rusine. Mie imi palc poeziile sunt frumoase chiar daca in prezent nu prea mai sunt la moda in randul tinerilor indragostiti.
  Si apropo, cartea e foarte interesanta.

  1. Vai sunteti asa draguti la faza cu rusinea :)) Degeaba, am 5 ani :)) Nu imi e rusine de voi, imi e rusine de mine… :))
   5 ani forever…

 3. Cand vine vorba de poezii sunt destul de pretentioasa, prefer clasicii. Nu am citit acest poet, de fapt nici nu am auzit de el, mi-ar placea sa il citesc.

 4. Mie imi place poezia, oricum depinde mult de starea mea de spirit. Nu stiam de acest volum este fain si de facut cadou.

Lasă un răspuns