Trei minciuni despre creier pe care încă le mai crezi + Carte

 

Poate unul dintre cele mai fascinante subiecte care a captivat vreodată atenția omenirii este modul de funcționare al creierului uman. Această bucată de carne care deși cântărește aproximativ 1300 kg, uităm deseori că o avem, este capabilă să facă ceva mai multe decât să existe. De fapt este responsabilă pentru întreaga ta existență, așa că atunci când simți că lumea vrea prea mult de la tine, amintește-ți de creier. Organul acesta necăjit și suprasolicitat, este cel mai bun prieten al tău, este cel care te ajută să nu bei otravă în loc de apă, și este și acela care face cele mai stupide greșeli posibile.

Nu e de mirare că oamenii au încercat să înțeleagă mai bine cum funcționează structura care este responsabilă de alegerile, sentimentele, amintirile și erorile lor. Cum îl folosim? De ce gândim ce gândim? Cât gândim? Mai facem și altceva înafară de a gândi? Putem gândi mai multe lucruri în același timp? Ce putem face pentru a gândi mai bine? Toate aceste întrebări și-au găsit răspunsuri extrem de ridicole de-a lungul istoriei. Unele însă încă sunt crezute de marea majoritate a oamenilor. Așadar, care sunt trei minciuni despre creier pe care încă le crezi?

   Folosim doar 10% din creier

Ani de zile am crezut că omul nu este capabil să își folosească creierul la capacitatea lui maximă. Cu alte cuvinte, ani de zile am crezut o idioțenie. Mitul lui 10% a luat naștere în SUA și încă prinde destul de bine la public. Deși specialiștii și cercetătorii îl consideră fără noimă, mulți alții au profitat de acest mit pentru a-și vinde frumușel cărțile ce promovau dezvoltarea capacităților mintale. Practic ei mizau pe credința că dacă în mod normal folosim doar 10% din capacitatea creierului, prin anumite tehnici și exerciții am putea ajunge să folosim un procentaj mai mare, și deci să devenim mici genii.

În realitate, fiecare om își folosește în fiecare zi creierul la capacitate maximă, altfel cum se explică faptul că obosim psihic? Mai mult, testele au demonstrat faptul că creierul își folosește capacitatea maximă până și pentru îndeplinirea unor sarcini simple. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că nu poate fi antrenat pentru a funcționa mai bine sau mai rapid.

    Calculele matematice sau șahul sunt unele din cele mai grele sarcini îndeplinite de creier

Sunt sigură că afirmația de sus ți se pare perfect logică. În definitiv, calculele matematice nu sunt ușoare, iar șahul este supranumit „sportul minții”. În realitate însă, aceste sarcini pe care noi le percepem ca fiind extrem de dificile, nu solicită creierul atât de mult. De fapt, este de multe ori mai greu să ne uităm la o simplă imagine.

Când oamenii de știință au început să creeze mașinării care să imite inteligența umană, și-au dat seama că este relativ ușor să înveți un calculator să respecte reguli logice și să execute operații matematice complicate sau să respecte algoritmi utilizați în diferite jocuri. În schimb, unui computer îi este aproape imposibil să redea corect elementele dintr-o fotografie. În mod deosebit, îi este foarte greu să separe și să recunoască obiecte diferite dintr-o imagine. Dacă te vei uita la o masă cu mâncare vei putea recunoaște imediat obiectele de pe ea. Vei știi și că paharul este după farfurie, și lângă farfurie este un șervețel împăturat într-o formă drăguță. Un computer însă nu va putea învăța să facă aceste operațiuni de recunoaștere foarte ușor. Așadar, este mult mai greu pentru creier să te uiți la o fotografie, decât să rezolvi un exercițiu matematic.

     În creier nu se formează celule noi

Dacă ai fost la școală și ai avut profesor/profesoară de biologie serios (dar prost informat), ai învățat și tu că nenea creier e diferit de alte organe. Adică în creier nu se mai formează celule noi, odată mort un neuron locul acela este egal cu nimic. Până și specialiștii au crezut acest lucru zeci de ani. Descoperirile recente însă, au confirmat faptul că creierul continuă să producă neuroni noi și la maturitate, deși această capacitate se diminuează odată cu înaintarea în vârstă. Acești noi neuroni apar în mod deosebit în bulbul olfactiv, deci bucata aia de creier ce se ocupă cu mirosul, și rezistența acestora este încurajată de exerciții fizice și învățare.

Acum că te-am luminat hai să îți spun ce m-a luminat pe mine. „Secretele creierului uman” de Sandra Aamodt și Sam Wang este o carte pe care trebuie să o ai în bibliotecă. Are tot ce vrei tu, este ușor de citit, e scrisă în limba română nu în „chineză”, are umor, are chestii super interesante și are tips-uri care să te ajute să îți păcălești creierul.

Este o lectură delicioasă care te va ajuta să înțelegi mult mai bine cum funcționează bucata de carne pe care o porți cu tine peste tot și cum poți să o folosești mai bine. Practic e ca și cum te-ai așeza la povești cu un prieten bun care îți spune: „Hai să îți spun eu cum stă treaba cu creierul de fapt”.

Cartea o găsiți la Editura Libris la categoria cultură generală online la reducere, la 23 de lei aproximativ. Conține ilustrații interesante și tabele cu informații captivante. Are 400 de pagini extrem de ușor de parcurs deci merită fiecare bănuț. Sper să vă fie de folos recomandarea mea.

You may also like

16 comentarii

Lasă un răspuns