Cum să îți faci amintiri albe la Marea Neagră?

 

     De câțiva ani s-a instalat o oroare generală față de litoralul românesc. Nu contează că în sine e vorba de aceeași apă, nisip și scoici, „Dincolo” e mai fain. Bine, nu neg că marea noastră ar avea lacunele ei care pot deranja într-adevăr, dar asta nu înseamnă că este o destinație care ar trebui neglijată sau chiar detestată. Ca să ne înțelegem, mie nu prea îmi place ideea de plajă, apă, lume multă. Prefer atmosfera de munte, cățărările, liniștea, mna… chestii plictisitoare. Cu toate acestea, eu am hotărât să îi dau și litoralului nostru o șansă, și am descoperit care este secretul unui sejur surprinzător de fiecare dată.

   Dacă ești interesat să petreci o săptămână sau doar câteva zile la mare anul acesta, ai putea încerca să o privești mai altfel. Cum? Ia gândește-te, cum ar fi dacă ai privi marea printr-un balon de săpun?

Sursa: https://goo.gl/uNlgJZ

   De ce un balon de săpun? Pentru că are în el o doză obraznică de copilărie și un filtru captivant de claritate și culoare. În plus ce poate să arate urât sau rău când e privit printr-un balon de săpun? Cam cum ar arăta un weekend la mare privit astfel? Știu eu cum.

   Știi scenele alea din filme în care oamenii au casă lângă mare, și când au ei probleme cu varza care joacă rolul creierului, merg la o plimbare pe malul mării? Ei cam asta este atmosfera pe care o caut pe un litoral. Bineînțeles, este mai greu de obținut, dar nu imposibil. Depinde de cum văd lucrurile. De exemplu, în loc să mă concentrez la aglomerația, fițele și alte părți ale corpului care sunt afișate pe plajă, mă pot concentra pe zâmbetele de pe fețele oamenilor și mă „hrănesc” câte puțin cu fiecare. Apoi, când sunt sătulă de ele, o să caut un loc mai liniștit. În loc să mă deranjeze fiecare obiect străin neidentificat care e pierdut prin nisip, ar fi mult mai fain dacă le-aș privi mai creativ. Uite cam așa:

Sursa: https://goo.gl/Tc18wk

    Pot să mă gândesc că păsările alea care clănțănesc aiurea toată ziua, nu zboară din apă, ci înoată pe cer, și poți fi sigur că mi-e foarte ciudă pe ele, pentru că fiecare bătaie din aripi sună a libertate.

Sursa: https://goo.gl/s57nS8

    Și cum ar fi dacă în loc să spele pietrele de la mal, valurile mării le-ar picta?

Sursa: https://goo.gl/hmeYy5

     Sau dacă la apus, cerul murdărit de oameni peste zi, s-ar băga la baie ca într-o mașină de spălat, doar ca să iasă înapoi dimineața devreme, uscat și curat, ca pânza nepătată a unui artist.

Sursa: https://goo.gl/jaaGF5

    Marea poate fi frumoasă și la noi atâta timp cât ai răbdare și destul chef să o privești cu imaginația și entuziasmul unui copil. Totuși, oricât de tentant ar fi să dormi pe nisipul rece afară în timp ce creaturi maritime și valuri imprevizibile îți bântuie somnul, ar fi recomandat să te cazezi totuși undeva. Eu am găsit un hotel în Mamaia care mi se pare că se încadrează bine în acea bulă de săpun.

   Cel mai mult îmi plac reflexiile de curcubeu care se joacă libere pe peretele balonului de săpun. Seamănă cu vestita Auroră Boreală care se întâlnește tocmai la Polul Nord. Dar cum țara noastră nu are „ieșire” la Polul Nord, ne mulțumim cu ce avem. Nu e problemă. Mamaia noastră are și ea Aurora ei, mai precis Hotel Aurora Mamaia. E ca și cum te-ai caza într-un balon de săpun. De ce?

    În primul rând, un balon de săpun nu e niciodată la fel. Ei bine, nici hotelul acesta. Începând cu 2008 se reînnoiește cu fiecare sezon pentru a ține pasul cu dorințele oaspeților, astfel încât cazarea să fie la fel de bună ca o plimbare liniștită pe plajă.

   Partea bună la hotelul ăsta e că nu e un simplu spațiu cu paturi în care să îți odihnești varza din cap noaptea. Pe lângă energia mișto pe care o are, și care e absolut gratis, are și un restaurant foarte bine gândit. Între cele 600 de locuri pe care le are, sigur o să găsesc și eu un loc pentru a servi cina. Și nu orice fel de cină, ci una făcută de „mamaia”, adică mâncare cu specific românesc. Dacă tot vrem să reexperimentăm litoralul românesc, păi să întregim experiența prin bucate românești, nu?

    Poate cel mai mult, un balon de săpun este distractiv, iar hotelul acesta nu dezamăgește nici în această privință. Prin distracție vreau să spun distracție la piscină. Îmi imaginez că și eu o să mă distrez la piscină, în sensul că mă voi amuza teribil văzând oameni la 25 de m de mare, care aleg totuși să se joace în piscină. Da, sunt doar 25 de m care despart plaja de hotel, și doar încă câțiva până la parcul Aqua Park.

    Practic, hotelul acesta este pentru mare cum este Eva pentru Adam, ceea ce duce a paradis, ceea ce trimite înspre perfecțiune. Da ăsta era cuvântul. Practic e garanția unei experiențe perfecte la mare. Și nu, nu este exagerare, e mai mult… o hiperbolă.

    Ok, gata cu vorbăraia. Practic, anul ăsta mi-am propus să merg la mare și cam așa ar arăta o excursie perfectă la mare din punctul meu de vedere. Dacă se întâmplă să te regăsești în preferințele mele e și mai bine. Înseamnă că ți-am rezolvat și ție jurnalul de călătorie la mare.

    La sfârșit, nu pot decât să îți doresc să te distrezi și să profiți la maxim de acest balon de săpun. Nu uita că baloanele de săpun sunt pe cât de frumoase pe atât de fragile, și de obicei nu au viață lungă, așa că profită de fiecare ocazie pe care o ai de a privi prin ele.

      Articol cazat la Spring SuperBlog 2017 – „Camera” 8

 

You may also like

2 comentarii

  1. De cand am baiatul mergem in fiecare an la mare, dar nu la Mamaia. Nu suport aglomeratia si cred ca Mamaia este cea mai aglomerata statiune.

Lasă un răspuns