Cărți de citit iarna asta – Ceai pentru minte

     Vine iarna bine-mi pare, la farmacie am o comandă mare. 
   Fraza asta descrie în mare cum se desfășoară o iarnă la mine acasă, și, cred eu, și la tine e la fel. Odată cu apropierea iernii începe goana după medicamente anti-răceală, anti-gripale și pentru alte soiuri de răcituri de sezon. Dacă s-au aliniat planetele și nimeni din casa ta nu e răcit, tot e goană după imunizare, Vitamina C, ceaiuri, etc. Ca să nu mai vorbim de haine groase și de calorifere fierbinți (sau sobe, după caz).
    Ideea e că suntem foarte pricepuți la a avea grijă să ne fie cald și bine și să nu ne răcim. Întrebare: cum ai grijă să nu ți se răcească mintea?. Nu, șapca nu o să te ajute. Șapca nu te protejează împotriva știrilor prost făcute, împotriva divertismentelor mediocre la care te mai uiți, și nici împotriva limbajului tribal pe care îl auzi în fiecare zi. Nici vitaminele nu o să te ajute, și dacă nu faci ceva, o să bată voios Crivățul printre gânduri. Din fericire, am eu soluția: ceai pentru minte. Nu e scump și nici greu de găsit. E disponibil în foarte multe sortimente și efectul este garantat încă de la primele administrări. În popor i se spune carte.
   La mine în casă toată familia citește. Bineînțeles, nu același lucru, avem gusturi diverse. Anul acesta ne-am făcut fiecare stocul pentru zilele geroase de iarnă. Am cumpărat de la aceeași „farmacie” – Editura RAO.

 

   Tata și-a ales o carte din secțiunea RAO Thriller: „Ziua Zero” de David Baldacci. Nu știe exact despre ce e cartea și cred că ăsta este și motivul pentru care a ales-o. Știe doar că acțiunea se învârte în jurul unei crime și că eroul romanului, John Puller, este un agent special al armatei, singuratic și foarte analitic, la fel ca eternul Sherlock. Titlul l-a convins că suspansul nu va lipsi. Vezi tu, chiar dacă se relaxează, tata are nevoie de ceva care să îi țină mintea în priză. Cartea aceasta se aseamănă cu un ceai negru, cald, fără zahăr, cu o aromă puternică și intrigantă și cu efect energizant.

 

    Sora mea mi-a arătat ieri ce și-a comandat. Are doar 14 ani, iar cărțile din secțiunea Ficțiune Tineri o atrag în mod special. E și normal să fie așa. Mintea ei are poftă de explorare, iar cărțile acestea au aromă de ceai de fructe tropicale. A ales „Eu, Earl și sfârșitul ei” de Jesse Andrews. Am văzut deja filmul împreună anul trecut, așa că știe despre ce e vorba. I-a plăcut în mod deosebit că nu este o poveste clasică și kitsch de dragoste între adolescenți. De fapt, nu e deloc o poveste despre dragoste, mai degrabă despre prietenie. Dacă atunci când a vizionat filmul, doar a simțit aroma ceaiului, citind cartea va putea să îl soarbă, să îl savureze, și să îi simtă efectele.

 

   Mie îmi place ceaiul de mentă. Pare plictisitor, banal și depășit. Recunosc este un clasic, dar este o infuzie de prospețime. Cred că e singurul ceai care reușește să transmită căldură și prospețime în același timp. La fel este și cartea pe care abia aștept să o recitesc. Am citit „Coliba unchiului Tom” când eram în liceu. Pe atunci o împrumutasem de la bibliotecă. Am găsit-o în secțiunea RAO Clasic. Harriet Beecher-Stowe a făcut o treabă excelentă și a reușit să zugrăvească pe hârtie o istorie rușinos de tristă a luptei dintre două (non)culori: albi și negri. Indiferent de câte ori o voi citi, voi reuși mereu să îmi reîmprospătez recunoștința față de privilegiile de care mă bucur azi, empatia față de cei mai puțin privilegiați, și speranța într-o lume fără prejudecăți.

 

   Nu îmi place iarna, dar abia aștept zilele geroase în care să îmi învelesc gândurile într-o pătură moale, să îmi pun grijile în botoșei, și să savurez un cald și foarte aromat ceai pentru minte. La fel ca medicamentele, cărțile nu te ajută cu nimic dacă nu le administrezi și doar le ți pe raft. Nu-ți lăsa gândurile să se transforme în țurțuri, citește!
   Tu ce cărți citești iarna asta? Aștept răspunsul tău în comentarii.

 

            Articol citit din librăria SuperBlog 2016 – Proba 15

You may also like

23 de comentarii

  1. Cred ca nu avem nici sansa sa ne raceasca mintea, de turturi nici atat, ca doar suntem SuperBloggerite. Oftez pe marginea site-ului si as vrea sa mai dezghete putin preturile.:))

  2. Ma bucur ca cititul si cartile au ajuns din nou sa fie o prioritate pentru tineri. Am si eu multe carti de la editura Rao in biblioteca. Coliba unchiului Tom am citit-o in urma cu multi ani. O am la mama acasa.

  3. Coliba unchiului Tom am citit-o si eu de vreo 2 ori si de fiecare data mi-a facut placere sa o citesc. Si fiimea abia asteapta sa invete sa citeasca bine, are si ea o colectie de carticele pt varsta ei impresionata. Cumparate de mine, of course 😛

  4. Nu vreau sa mai aud de farmacie, saptamana asta nu stiu cate drumuri am facut…dar ne-am facut bine intr-un final. Cartii? inca mai am cateva de citit care nu le-am terminat si pe viitor cred ca am intru pe RAO ca sa imi iau ceva.

Lasă un răspuns